15 Kasım 2011

Yıldızlı Linzer Tart / Frambuazlı Linzer

Yıldızlı Linzer Tart  ( Frambuazlı Linzer )

Malzemeler:
  • 250 gr. Oda sıcaklığında tereyağ veya Margarin
  • 200 gr. Pudra şekeri
  • 300 - 400 gr. Elenmis un
  • 200gr. Badem tozu veya fındık tozu
  • 2 Paket bourbon vanilya şekeri
  • 1 Çay kaşığı tarçın
  • Bıçağın ucuyla karanfil tozu
  • 1 Yumurta
  • Yemek kaşığı galeta unu
Üzeri için Malzeme:

  • 4 Yemek kaşığı Ahududu (frambuaz) reçeli
  • 1 Yumurta sarısı
  • 1 Yemek kaşığı süt
  • 2 Yemek kaşığı kadar pudra şekeri
Hazırlanışı:

Derin bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağ (margarine), pudra şekeri , tarçın, 1 yumurtayı kısa bir sure bir çırpıcı yardımıyla çırpın. Badem veya fındık tozunu, bıçağın ucuyla karanfili ve 300-350 gr. unu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında pürüzsüz bir tart hamuru yoğurun. Unun kalitesine göre un miktarının  az geldiğini düşünüyorsanız bir miktar daha un ekleyin.

Tart Hamurunu temiz bir naylona koyarak 1 saat buzdolabında dinlendirin.

Kilitli bir kek kalıbını yağlayın ve kısa bir süre buzdolabında soğutun. Daha sonra kalıbın tabanına ve yanlarına galeta unu serpiştirin.

Dinlenen Yıldızlı Linzer Tart hamurunun üçte iki kısmını çalışma tezgahında kilitli kalıbın taban büyüklüğünden birazda büyük olacak şekilde merdaneyle açın ve kalıba yerleştirin. Elinizle hamuru kalıbın yan kısımlarını 2 cm kaplayacak şekilde düzeltin.

Kilitli kalıba yaydığınız tart hamurunun tabanını bir çatalın ucuyla bir kaç yerinden delin.

Yıldızlı Linzer Tart`ın üzerine ahududu (Frambuaz) reçelini döşeyin.

 *İsteğe bağlı olarak  4 yemek kaşığından daha az veya daha fazla reçel olabilir, Frambuaz bulunamıyorsa kara dut reçeli kullanmanızı öneririm).

Daha önce ayırdığınız tart hamurunu bir miktar daha un kullanarak yaklaşık 4 mm kalınlığında açın. Kurabiye kalıplarıyla yıldızlı şekiller hazırlayıp reçellerin üzerine yerleştirin.

1 adet yumurta sarısı ve bir yemek kaşığı sütü çırpın. Reçellerin üzerine yerleştirdiğiniz yıldızların üzerine bir fırça ile yumurta sarısını sürün. Bir kaç yıldızın üzerini de yumurta sarısı sürmeden bırakın.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin.

Yıldızlı Linzer Tartı pudra şekeri ile süsleyin.

 *Yumurta sürülmemiş olan yıldız şekillerin üzerini pudra şekeri , yumurta sarısı sürülen yıldızların üzerini de reçel sürerek parlatabilirsin.

Adını  Avusturyanın Linz şehrinden alan, 17. yüzyıldan günümüze kadar 

dünyanın her köşesinde tanınan bu yıldızlı tartın tadına varmak için

gözlerimi kapatıyorum,

bir dilim  ısırıyorum,

Kıyır kıyır bir lezzet,   ahududunun muhteşem kokusu  ve yine tarçın ve yine karanfil.....

Yavaş yavaş Linz`de yıldızlardayım......

Afiyet olsun, kolay gelsin…















Popüler Tarifler