31 Ağustos 2011

Bayram Pastası "Seni Seviyorum Chocolate"





















Seni Seviyorum Chocolate

Pasta Hamuru Malzemesi:

75 gr. Bitter Çikolata
1 çay bardağı tozşeker
80gr. Tereyağı veya margarin
2 paket vanilya sekeri
1 tutam tuz
100 gr. badem tozu  veya fındık tozu
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı nişasta
2 çay kaşığı kabartma tozu
5 yumurta
2 damla rum aroması (isteğe bağlı)

Pasta Krema Malzemesi:
1 paket çikolatalı puding
6-7 yemek kaşığı süt
1 küçük fincan tozşeker
400 ml.Süt
250gr. Margarin
150 gr.bitter çikolata


Süslemek için: 3-4 yemek kaşığı Vişne reçeli, 150-200 gr. Krem Santi veya krema , kakao, pralin, fındıklı top çikolata veya şekerlemeler.

Hazırlanışı:

Pasta Hamurumuz için önce 75 gr. Çikolatayı rendeleyin.

1 çay bardağı tozşekeri, 1 paket vanilya şekerini ,1 tutam tuzu ve 80 gr. tereyağını (margarini) bir çırpıcı yardımı ile karıştırın.

Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın.

Yumurta sarılarını tek tek çırptığınız karışıma (tozşeker, margarin, vanilyaşekeri ve 1 tutam tuz) ekleyip her bir yumurta sarısı için 4-5 dakika çırpma işlemine devam edin.

Önceden rendelediğıniz çikolatayı, fındık tozu veya badem tozu, un, kabartma tozu ve nişasta ile karıştırın ve hamura ekleyin, karıştırma işlemine 5 dakika kadar daha devam edin. 2 damla Rum aromasını da isteğe bağlı olarak ekleyebilirsiniz.

Yumurta akları ve  1 paket vanilya şekerini bir çırpıcı yardımıyla kar halini alana kadar çırpıp tahta bir kaşıkla hamura ekleyin. (Kar gibi çırpılan yumurta beyazlarını hamura eklerken fazla karıştırmadan, hava boşlukları kalacak şekilde geniş daireler cizerek karıştırmanızı öneririm.)

Yaklaşık 26 cm çapında yuvarlak bir pasta kalıbını yağlayıp, unlayın veya tabana yanmaz bir kağıt döşeyin.Pasta hamurumunuzu kalıba aktarıp, önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pasta Kreması Hazırlanışı:

A

1 paket çikolatalı puding tozunu  ve 1 küçük kahve fincanı tozşekeri , 6-7 yemek kaşığı soğuk süt ile çırpın.

400 ml. Sütü kaynatıp ocaktan alın. Puding tozu ,şeker ve süt karışımını kaynayan süte ekleyin. Karıştırma işlemine kısık ateşte 1 dakika kadar devam edin. Pudingi soğumaya bırakın.

B

150 gram bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Biraz soğumaya bırakın.

250 gr. Margarini 6-8 dakika beyaz krema halini alana kadar çırpıcı ile çırpın.

Soğuyan pudingi biraz karıştırın.

Margarini pudinge kaşık kaşık ekleyip çırpma işlemine devam edin. Her kaşık margarin için 3-4 dakika çırpmanızı öneririm.

Eritip hafif soğuttuğumuz bitter çikolatayı da ekleyin.Karıştırma işlemine bir süre daha devam edin.


Pasta Kekini yatay olarak ikiye ayırın.

3-4 kaşık vişne reçelini kek tabanına yayın. Üzerine pasta kremasının bir kısmını istediğiniz kalınlıkta döşeyin. Kekin üst kısmını üzerine kapatıp geri kalan pasta kremasıyla pastanın yanlarını ve üstünü döşeyin.

Bir çatal yardımı ile kremaya şekiller verin.Yanlarının muntazam görünmesi için spatula ile fazlalık kremaları temizleyin.

“Seni Seviyorum Chocolate” Pastamızı yaklaşık 3-4 saat buzdolabında soğutun.

Pastanın yanlarını kakao ile kaplayın. Krem Şanti veya sıvı kremayı çırpıp pastayı arzu ettiğiniz şekillerde dekore edebilrsiniz. Beyaz krema süslerinin üzerine yine küçük pralinler veya şekerlemeler koyarak “Seni Seviyorum Chocolate” pastamızı sevdiklerinize bayram sevinciyle sunabilirsiniz.

 


Sanat tarihinin eşsiz insanı Mozart çocukluk nedir bilmedi, Ölünceye dek kendi çocuk ruhuna bağlanıp kaldı. Bu nedenle Mozart yaşamı boyunca iyi ve saf karakteri yanında çocuksu neşe ve mizah anlayışını hep muhafaza etti.

Neden , biliyor musunuz ?

Bence çikolatayı çoook sevdiği için:))

"Mmmmmmhhhhh.........!"   Wolfgang Amadeus Mozart



Kolay Gelsin, Afiyet olsun!!!


“S e n i S e v i y o r u m Ç i k o l a t a”   v e y a 

“S e n i S e v i y o r u m C h o c o l a t e”






















30 Ağustos 2011

Bayram Tatlısı



















Antep Baklavası, Şekerpare , Revani, Samsa Tatlısı, Kadayıflı Tavuk Göğsü, Gül Tatlısı, Kuş Yuvası, Cevizli Kadayıf Sarma, Gebole Tatlısı, Fıstıklı Dürüm, Ev Baklavası, Tulumba Tatlısı, Künefe , Dilber Dudağı, Incir Uyutması, Kayısı Tatlısı,Katmer Tatlısı, Sakızlı Kabak, Güllaç Dolması, Fıstıklı Kadayıf, Kalbura Bastı,Şambalı, Lokma, Yoğurt Tatlısı, Ekmek Kadayıfı, KemalPaşa Tatlısı, Muhallebili Kadayıf, Hanım Göbeği, Vezir Parmağı, Bülbül Konağı, Bohça Baklavası, Sarı Burma, Badem Tatlısı, Saray Sarma, Yassı Kadayıf, Şöbiyet, Cevizli Sarma, Sütlü Nuriye, Çikolatalı Incir Tatlısı,Sini Tatlısı, Sultan Tulumba, Kazandibi, Fırın Sütlaç, Profiterol, Burma Kadayıf, Türk Lokumu, Fıstıklı Kuru Baklava, Demir Tatlısı Mukallele Senbuse, Ayva tatlısı, Irmik Helvası, Yalancı Tavuk Göğsü, Damla Sakızlı Muhallebi, Afyon Kaymağı, Yufkalı Kadayıf, Dondurmalı Lokma Tatlısı, Katmer, Vişneli Ekmek Tatlısı, Krem Karamel, Keşkül, Irmik Helvası, Dil Peynirli Helva,Fındıklı Yufka Tatlısı Supangle, Güllaç Dolması, Zerde, Aşure, Kıvratma, Krem Şokola, Puding, Çilek Soslu Etimek Tatlısı, Tiramisu, Damla Sakızlı Sütlaç, Keşkül,Paşa Sarması, Irmik Tatlısı, Höşmerim, Mısır Unu Helvası, Ballı Güllaç, Çikolatalı Muhallebi,Krem Brüle, Cevizli Baklava……..

29 Ağustos 2011

Fındıklı Samsa Tatlısı


Fındıklı Samsa Tatlısı
  • 1 su bardağı toz fındık
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 2 adet yumurta
Hamur malzemesi:
  • Yarım kilo un
  • Yarım yemek kaşığı limon suyu
  • 2 adet yumurta sarısı
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım kahve fincanı tozşeker
  • 1 su bardağı su
  • 400 gr. Tereyağı veya margarin

Şerbet Malzemesi:
  •  2 su bardağı su
  •  2 su bardağı tozşeker  
  • Süslemek için: Toz Antepfıstığı
Hazırlanışı:

Hamur için su ve tereyağı  (margarin) hariç tüm malzemeyi karıştırın. Daha sonra suyunu ilave edip malzemeyi karıştırıp hamuru yoğurun. Yaklaşık yarım saat 45.dakika kadar üzerini örtüp dinlendirin.

400 gr. Tereyağı veya margarini, hamurun ortasını kesip, içine yerleştirin. Yine tüm hamuru (parçalara ayırmadan) merdane 1 cmlik bir kalınlıkta inceltin. Sonra yufkayı üst üste katlayıp  buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin. Aynı işlemi yaklaşık iki üç defa tekrarlayın.

Toz fındığı ve pudra şekerini , 2 yumurtanın akıyla yoğurun. Bu karışımı hamurun / açtığımız yufkanın ortasına yerleştirip rulo biçiminde sarın. Uzun baget ekmek şeklinde , ince uzun bir rulo şekli…Arzu edilen genişlikte ince uzun rulo şeklinde sardığımız hamuru  bir bıçak yardımıyla kesip yağlanmış ve unlanmış bir tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika üzerleri altın sarısı olana kadar pişirin.

Şerbet için su ve tozşekeri kaynatın.Hamurlar sıcakken üzerine sıcak şerbeti gezdirin.

Tatlımız  şerbetini çekip dinlenince toz Antepfıstığı ile süsleyin.

Bayram misafirlerimiz „Fındıklı Samsa Tatlısı”nın tadına doyamayacak!

Kolay gelsin, afiyet şeker olsun!!
 
PastalarTatlilar.com




Rengarenk Meyveli Turta


 Rengarenk Meyveli Turta

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı elenmiş un 
  • 1 çay bardağı tozşeker
  • 2 paket vanilya sekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 175 gr. Margarin (veya tereyağı)
  • 1 kutu şeftali (Konserve)
  • 2 yemek kaşığı tozşeker
  • Süslemek için: 2-3adet armut,2-3 adet şeftali, Dut, Frenk üzümü, çilek vb. (mevsim meyveleri), pudra sekeri 
Hazırlanışı :

1 yumurtanın beyazını daha sonra kullanmak üzere ayırın.

1 yumurta ve diğer yumurtanın sarısı, elenmiş un, kabartma tozu, vanilya sekeri, küçük küçük doğranmış margarini derin bir kabin içerisinde bir çırpıcı yardımıyla veya elinizle yoğurun. Unun kalitesine göre hamurun çok yumuşak olması durumunda nişasta veya un ilave ederek kulak memesi kıvamında yoğurup 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.

Fırını 180 derece önceden ısıtın.

Buzdolabında dinlenen hamurun 2 / 3 ünü yanmaz kâğıt döşediğiniz dikdörtgen şeklindeki bir tepsinin tabanına döşeyin.

Diğer ayırdığınız hamuru tepsinin ölçülerini alarak uzun şeritler halinde açın - adeta bir pencere veya kafes yapar gibi bunu tabana yaydığınız hamurun üzerine keserek döşeyin. (Hamur şeritlerini muntazam olarak tabana döşeyebilmeniz için döşerken hamuru pasta kâğıdının üzerinde veya temiz bir naylonun üzerinde nişasta yardımıyla açarak döşemenizi tavsiye ederim. Tepsinin kenarları da dahil olmak bir kafes oluşturulmalıdır. )

1 kutu konserve şeftalinin suyunu ayırın.

Her kafesin içerisine arzu edilen temizlenmiş, dilimlenmiş meyvelerden dilimleyin, yerleştirin. *Dut, çilek veya Frenk üzümü gibi meyvelerin suyunun bir süzgeç yardımı ile süzülerek kafeslere yerleştirilmesini tavsiye ederim. Taze şeftali veya kullanılacaksa kabukları ile birlikte de yerleştirilebilir.

Daha önceden ayırdığınız yumurta beyazını kafes kenarlarındaki ve aralardaki hamur şeritlerinin üzerine bir fırça yardımı ile sürün.

Daha önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında yaklaşık 30.dakika pişirin.

1 su bardağı kadar şeftali suyunu, 2 kaşık toz şekerle kaynatarak bir şerbet hazırlayın.
Şerbeti, fırından çıkan meyve turtasındaki sadece meyvelerin üzerini kaplayacak şekilde kaşıkla şerbeti meyvelerin üzerine gezdirin. Kafes aralarını veya arzuya göre turtayı pudra sekeri ile süsleyin.

Rengârenk Meyveli Turtamız damak zevkini bilenler ve bu özel lezzeti tatmak isteyenler için….

Gün çok güzel, renkli bir gün çok çok daha güzel !!!

Kolay gelsin, afiyet olsun!


PastalarTatlılar.com


  





28 Ağustos 2011

Erik Çiçeği Turtası




Erik Çiçeği Turtası

Hamur Malzemesi:
  • 1 su bardagi süt
  • 2 -3 su bardagi elenmiş un 
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket yaş maya (42gr)
  • 1 Paket vanilya seker
  • 1 yemek kaşığı Tereyağı/margarin
  • 1 yumurta
  • 1 tutam tuz

İç Malzemeler :
  • 1 kilo mürdüm eriği
  • 4 yemek kaşığı tozşeker
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 50 gr.dövülmüş fındık
  • 50 gr.ceviz içi
  • 50 gr. kuru üzüm

Hazırlanışı:

Sütü ılıtın, yaş mayayı ılık sütün içinde eritin.

Derin bir kapta 2 bardak un ve 1 çay bardağı şekeri karıştırıp ortasını açın. Ilık sütün içinde erittiğimiz mayalı sütü ilave edip yaklaşık 45 dakika hamurun mayalanması sağlayın.

*Hamurun kolay mayalanabilmesi için kabın ağzını sıkıca kapatıp kabı bir bezle sarmalı  ve hamurun sıcak bir ortamda mayalanmasını beklemek gerekir.

Tereyağı veya margarini eritin, soğutun.1 yumurta ve 1 paket vanilya şekerini ve 1 tutam tuz ilave edip daha önceden mayaladığınız hamura bu karışımı ilave edin. 1 su bardağı un daha ilave ederek , hamur çırpıcısıyla 10 dakika kadar karıştırıp tekrar 45 dakika kadar hamuru dinlendirin.

Mürdüm eriklerini yıkayıp çekirdeklerini çıkarın.

Erikleri dörde bölüp 4 yemek kaşığı tozşeker ve 1 paket vanilya şekeri ile kısık ateşte karamelize edin. Daha sonra süslemek icin bir kase kadar karamelize eriklerden ayırın. Geri kalan erikleri mutfak robotunda reçel gibi püre haline getirin. 2 tatlı kaşığı nişasta ile kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Tarçın ile tatlandırıp soğutun.
*Tadı ekşi ise yine şeker ilave ederek tatlandırılabilir.

Fındıkları ve cevizleri ayıklayıp ufalayın.

Çalışma masasına  un serperek hamuru uzunlamasına açın. İçerisine mürdüm eriği püresini, daha sonra önceden ayırdığımız karamelize edilmis mürdüm eriklerini, kuru üzüm, fındık ve ceviz içini yayın. Bu işlemi yaparken hamurun kenarlarında boşluk bırakın, sararken kolaylık olacaktır.

Hamuru yuvarlayarak rulo şeklinde sarın. Mürdüm eriği püresi, erikler ve ceviz içi üzümle sardığımız ince uzun rulo şeklindeki hamurumuzu aralıklarla kesin.Yağlanmış ve unlanmış, ince uzun veya yuvarlak bir tepsiye kesilen hamurları kestiğiniz yönde çiçek şeklinde  yerleştirin. 

* Hamur kısımlara bir kaşık şeker ilavesi yapılabilir.

Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirin.

Mürdüm eriği zamanı yaklaşıyor.

Alman ozanı Theodor Storm'un dediği gibi,

"Mavi günler geldi çattı, sevgili dostum

Yok olup gitmeden onlar, tadına varalım

Evet sonuna kadar çıkaralım tadını".

Haydi “Erik Çiçekli Turta” yı sizde deneyin, harika bir tadı var.

Sıcak sıcak ve üzerinde bir parça vanilyalı dondurma veya krema …

Yazdıkça yazasım geliyor…

Bu tarif hiç bitmesin istiyorum!

Afiyet olsun, kolay gelsin! 
                                  PastalarTatilar.com













24 Ağustos 2011

Bademli Bisküvi Sandviçleri




Bademli Bisküvi Sandviçler

Malzemeler:
·        3 yumurta
·        2 yemek kaşığı toz şeker
·        1 paket vanilya şekeri
·        1 çay kaşığı kabartma tozu
·        1 çay bardağı un
·        1 kaşık mısır unu
·        1,5–2 kaşık badem tuzu veya fındık içi tozu
·        Krem Şanti veya sıvı krema
·        Mevsim meyveleri / Frenk üzümü,dut, yaban mersini vb.

Süslemek için:

·        İnce kıyılmış badem veya fındık
·         pudra şekeri
·         Toz şeker

Hazırlanışı:

Yumurtaların beyaz ve sarılarını ayırın.

Yumurtaların beyazını 2 yemek kaşığı toz sekeri yavaş yavaş ilave ederek elektrikli bir çırpıcı yardımıyla kar halini alana kadar hızlı çırpın.Kar halini almış olan yumurta beyazlarını buzdolabında bekletin.

Yumurta sarılarına, un, kabartama tozu, 1 paket vanilya şekeri ve badem tozu (veya fındık tozu)  ekleyip çırpıcı ile karıştırdıktan sonra yumurta beyazlarını ve mısır ununu da ekleyip çırpıcı ile yavaş devirde veya tahta bir kaşıkla çırpın, karıştırın.

Hazırladığımız hamuru temiz bir torba içine alıp torbanın ucunu delin.

Yanmaz kâğıt döşediğiniz bir tepsiye yaklaşık 8-9cm çapında yuvarlak şekilde bademli bisküvi hamurunu sıkın. Tepsiye sıkılan yuvarlak Bademli Bisküvi Sandviçlerin  aralarında mesafeler bırakmayı unutmayalım.

Bademli Bisküvi Sandviçlerin üzerlerini badem veya fındık ile süsleyip önceden ısıttığımız 220 derecelik fırında 5–10 dakika pişirin.

Nemli temiz bir mutfak bezinin üzerini toz şeker ile kaplayın. Fırından çıkan bademli bisküvi sandviçlerini ters şekilde, üst kısımlarını toz şekere yatırın.

Bademli Bisküvi Sandviçleri dinlenmesi için bir süre bekletin.

Krem Şanti veya sıvı kremayı vanilya sekeri ile çırpıp, mevsim meyveleri ile kremayı karıştırın.

*Resimlerde görüldüğü gibi frenk üzümü veya dut veya yaban mersini  vb. meyveler olabilir.

Yuvarlak bademli bisküvilerin içerisine birer kaşık meyveli krema doldurup üzerlerini yine bademli bisküvi ile kapatın.

Verilen ölçüler ile 7–8 adet bademli bisküvi elde ediliyor. Ölçülerin iki misli kullanılarak daha fazla sayıda bademli bisküvi hazırlanabilir.

Üzerleri pudra şekeri ile kaplayıp servise sunun.

Bademli Bisküvi Sandviçler  harika!

Haydi deneyelim, nefis bir lezzet!

Afiyet olsun, kolay gelsin!

                                                        Pastalartatlilar.com








Tarte Tatin

Tarte Tatin

Dünyaca ünlü Fransız mutfağının en klasik ve tanınmış tatlısı
Elmalı Turta “Tarte Tatin” dir.
Tarte Tatin özel bir tencerede (Orijinal Tarte Tatin bakır tencerede pişirilir) deyim yerindeyse elmaların baş aşağı şekilde tersten karamelize edilerek pişirilmesiyle ve piştikten sonra karamelize edilmiş elmaların üstte kalacak şekilde tencerenin ters çevrilmesi yöntemiyle piş en nefis bir tad. Bu yöntemle karamelize edilerek pişen elmalar damaklarımızda unutulmayacak kadar farklı bir aroma sunar.


19. Yüzyılda Fransa Loir`da Lamotte-Beuvron isimli küçük bir kasabada yaşayan Francoise und Stefanie Tatin isimli iki kız kardeşin işlettikleri otelin mutfağında elmalı turta pişirirken yaptıkları yanlışlık sonucu tesadüfen buldukları bu pişirme yönteminin ilginçte bir hikâyesi var...

*Örnek olmasi ve denemeniz dilegimle örnek bir "Tarte Tatin" tarifi de benden…

Tarte Tatin -hamuru
150 gr. Un (elenmiş)
60gr. Tereyağı
60 gr.tozşeker
1 yumurta
1 çay kaşığı kabarma tozu
(Veya rahatlıkla hazır satılan milföy hamurunu da kullanabiliriz.)

Tarte Tatin -iç malzeme
150 gr. Tereyağı
125 gr.tozşeker
1kg Elma
2 çay kaşığı vanilya şekeri veya 1 doğal vanilya çubuğu

Hazırlanışı:

•Önce verilen malzemelerle Tarte Tatin hamurunu hazırlayıp, yarım saat kadar buzdolabında bekletin.
•Fırına dayanıklı orta büyüklükte yassı bir tencerede 100 gr.toz şekeri karamelize edin. (Karamelize ederken şekerin yanmaması için kısık ateş olmalı ve şekeri karıştırarak karamelize etmeliyiz.)

•Tereyağın 100 gr.mını küçük küçük parcalar halinde karamelize olmuş tozşekere ekleyip, tahta bir kaşık ile karıştırarak eritin.

•Tencereyi ocaktan alıp önceden temizleyip dilimlediğimiz elmaları tencereye yatay veya dikey olarak dizin. Bir miktar kalan tozşekeri, vanilya şekerini ve tereyağını elmaların üzerine serpiştirin.

•Tencerenin büyüklüğünde hamurumuzu açıp (Hamurun kalın olmamasına dikkat edelim) elmaların üzerini kaplayın.

•180 derecelik fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Pişen turtamızı 10 dakika kadar dinlendirip tencerenin üzerine düz bir servis tabağı kapatıp ters çevirin. Pudra şekeri ve vanilyalı dondurma ile servise edilirse hoş bir görünüm sunuyor.

Tarte Tatin bambaşka bir lezzet!  Kolay gelsin, Afiyet olsun!!

Tatlı yemenin olağanüstü keyfi !


Merhaba,

Yemek kültürünün vazgeçilmez geleneği tatlılar
Tatlıların tarihi incelenecek olursa, her şeyde olduğu gibi tadına doyamadığımız tatlılar da zaman içerisinde değişime uğramış.
Ancak tek şey hep aynı kalmış.

Tatlı yemenin olağanüstü keyfi!!


Dilimizde erittiğimiz bir parça çikolata, ufacık pasta dilimleri, taze meyvelerle hazırlanmış çilekli, üzümlü, böğürtlenli, portakallı pastalar, dondurmalar, baklavalar, tulumbalar, lokmalar…
Bir lezzet yolculuğunda sevdiklerimizin tadı damağında kalacak…

Biraz lüks, biraz şımartmak mı kendimizi?

http://www.pastalartatlilar.com/

Popüler Tarifler