27 Kasım 2011

Dut Pekmezli Fındıklı Ekmek



Dut Pekmezli Fındıklı Ekmek

Malzemeler:

  • 500 gr. Un
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker (üzerindeki tepeyi alın)
  • 1 tutam tuz
  • 1 paket kuru toz maya
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 375 ml. ılık su

Iç Malzeme:
  • 2 yemek kaşığı Fındık içi tozu
  • 2 yemek kaşığı Dövülmüş fındık içi
  • 2–3 yemek kaşığı krokant veya kavrulmuş fındık ıçı
  • 4–6 yemek kaşığı dut pekmezi
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  • 1–2 tatlı kaşığı kadar mısır unu

Hazırlanışı:

A

Derin bir kabın içerisinde unu iki defa eleyin.

Toz şeker, bir tutam tuz, susam ve 400 gr. un ve kuru mayayı karıştırın.

İki yemek kaşığı zeytinyağı un karışımına ekleyin.

Karışıma ılık suyu ilave ederek çırpıcının hamur karıştırma uçlarıyla hamuru yaklaşık 5 dakika pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın.

100 gr daha un ilave edip yine çırpıcının hamur karıştırma uçlarıyla yoğurun.

*Hamurun katı olmaması gerekiyor.

Hamuru kapalı ve sıcak ortamda yaklaşık 1 saat mayalanması için dinlendirin.

B

2 yemek kaşığı Fındık içi tozu, 2 yemek kaşığı dövülmüş fındık içini 4 veya 6 kaşık dut pekmezi ile karıştırıp elinizle bir macun hazırlayın. *Ic malzemeye badem ezmesi de karıştırılabilir.

C

Çalışma tezgâhını iki yemek kaşığı kadar ayçiçekyağı ile yağlayın.

Mayalanmış ekmek hamurunu yağın üzerinde elinizle istenilen büyüklükte dikdörtgen şekilde açın.

Hazırladığınız dut pekmezli fındıklı macunu üzerine sürün. Kuş üzümlerini de serpiştirin.

Dut Pekmezli Fındıklı Ekmek Hamurunu döndürerek rulo seklinde, ekmek şeklini vererek sarın.

Dut Pekmezli Fındıklı Ekmek Hamurunun üzerini 2 -3 yemek kaşığı krokant veya hafif kavrulmuş fındık içiyle kaplayın.

1–2 tatlı kaşığı kadar mısır ununu kavrulmuş fındık ile kaplı ekmek hamurunun üzerine serpiştirin.

Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında yaklaşık 25–30 dakika kadar pişirin.




Doktorlar, "Dut Pekmezli Fındıklı Ekmeğin"  reçetesini yazacak yakında, söylemedi demeyiniz.

Olağanüstü, mükemmel mi mükemmel, bereketli mi bereketli bir lezzet…

Haydi, bu ekmeği dostlarla paylaşalım

Yemek yiyelim değil, 

„ Dut Pekmezli Fındıklı Ekmeği birlikte yiyelim”.

Afiyet olsun, kolay gelsin!

PastalarTatlilar.com






25 Kasım 2011

Pudingli Safran Tarlası




Pudingli Safran Tarlası

Fındıklı Taban Bisküvi Hamuru
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta (M)
  • 2 yemek kaşığı sıcak su
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya şekeri
  • Yarım su bardağı elenmiş un
  • 1 paket vanilyalı Puding (toz)
  • Yarım su bardağı fındık içi tozu
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu
  •  Yarım çay kaşığı tarçın
Çikolatalı Bisküvi Hamuru
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sıcak su
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya şekeri
  • Yarım su bardağı elenmiş un
  • 1 paket vanilyalı pudding (toz)
  • Yarım su bardağı fındık içi tozu
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 50 gr. eritilmiş bitter çikolata
  • Yarım çay kaşığı tarçın 
  • *1 yemek kaşığı kakao
Krem Puding                                                                                   
Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 100 ml.süt
  • 1,5 kücük kahve fincanı toz şeker
  • 6 adet yaprak jelatin.
  • 1 paket vanilyalı puding / 500 ml.süt için
  • 7-8 damla rum aroma
  • 1 çay kaşığı kır safranı / yalancı safran
  • 350 gr. sıvı krema / pastane kreması
  • Süslemek için : 100 gr. bitter veya beyaz blok çikolata, kır safranı / yalancı safran, çikolatalı bisküvi hamuru tozu , şekerlemeler vb.

1.Fındıklı Taban Bisküvi Hamuru
Hazırlanışı:
Derin bir kabın içerisin 2 adet yumurta ve iki yemek kaşığı sıcak suyu bir çırpıcı yardımıyla yüksek devirde yaklaşık 2 dakika köpürene kadar çırpın.

Toz şeker ve vanilya sekerini ilave edip çırpma işlemine şekerler eriyene kadar iki-
üç  dakika daha devam edin.

Elenmiş un ,puding tozu  ve kabartma tozunu karıştırıp yumurtalı krema hamuruna ilave edin. Tahta bir kaşıkla hamuru kısa bir süre karıştırın.

Fındık içi tozu ve tarçını ekleyip hamuru tekrar kısa bir süre karıştırın.

Yağlanmış 26cm lik kilitli kek kalıbına Fındıklı Taban Bisküvi hamurunu boşaltın.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika Fındıklı Taban Bisküvi hamurunu pişirip soğutun.

2. Çikolatalı Fındıklı Bisküvi Hamuru
Hazırlanışı:
Derin bir kabın içerisin 2 adet yumurta ve iki yemek kaşığı sıcak suyu bir çırpıcı yardımıyla yüksek devirde yaklaşık 2 dakika köpürene kadar çırpın.

Toz şeker ve vanilya şekerini ilave edip çırpma işlemine şekerler eriyene kadar iki-
üç  dakika daha devam edin.

Elenmiş un ,puding tozu  ve kabartma tozunu karıştırıp yumurtalı krema hamuruna ilave edin. Tahta bir kaşıkla hamuru kısa bir süre karıştırın.

Fındık içi tozu ve tarçını ekleyip hamuru tekrar kısa bir süre karıştırın.

50 gr. Bitter çikolatayı benmari usulü eritip hamura ilave edin, tahta kaşıkla hamuru hafif karıştırın.

Yağlanmış 26cm lik kilitli kek kalıbına Fındıklı Taban Bisküvi hamurunu boşaltın.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika Çikolatalı Fındıklı Taban Bisküvi hamurunu pişirip soğutun.

3.Krem Puding Hazırlanışı:

1 paket vanilyalı pudingi paketin üzerindeki tarife göre pişirin, soğutun.

6 yaprak jelatini yumuşaması için soğuk suyun içinde bekletin.

Bir tencerede sıcak su kaynatın.Yumurta , şeker ve sütü derin cam bir kabın içinde kaynamakta olan suyun üzerinde yaklaşık 10-12 dakika kadar yüksek devirde krema halini alana kadar çırpın. 7-8 damla rum aromasını ilave edin.

Sıvı kremayı çırpın.

Yumuşayan jelatinlerin suyunu elinizle sıkın. Küçük cam bir kasenin içerisine sıcak yumurtalı kremadan üç dört kaşık alın  jelatinleri ilave edip karıştırıp eritin.

Eriyen jelatinleri yumurtalı kreme ilave edin.
Vanilyali puding ve sıvı kremayı da jelatinli yumurtalı kreme ilave edip tahta bir kaşıkla krem pudingi kısa bir süre karıştırın.

1 çay kaşığı kır safranı /yalancı safranı krem pudinge ekleyin.

4. Pastanın hazırlanışı:

Fındıklı Taban Bisküvi Hamurunu ters çevirip pasta çemberinin içine yerleştirin. Üzerine hazırlayacağız bir şerbetle ıslatın. (şerbet : 2 yemek kaşığı toz şeker bir küçük fincan su )

Krem Pudingin yarısını Fındıklı Taban Bisküvi Hamurunun üzerine döşeyin.

Çikolatalı Fındıklı Bisküviyi iki bölün. Yarım daireyi uzunlamasına 1cm aralıklarla kesin.

*Çikolatalı Fındıklı Bisküvinin diğer yarım dairesini elinizle ufalayın, toz haline getirin.
Topaklanıyorsa bir süzgec kullanılabilir. * 1 yemek kaşığı kakao ile karıştırın.Toz haline getirilen çikolatalı fındıklı bisküvi hamurunu daha sonra süslemede kullanılmak üzere ayırın.

Uzun şeritler halinde kesilen Çikolatalı Fındıklı Bisküvileri krem pudingin içine yerleştirin.

Krem Pudingin diğer yarısını da Çikolatalı Fındıklı Bisküviler görünmeyecek şekilde çemberin içine döşeyin.

Krem Pudingli Yalancı Safran Tarlası Pastasını  5-6 saat buzdolabında krem pudding sertleşene bekletin.

100 gr. bitter çikolatayı benmari usulü eritip Krem Pudingli Yalanci Safran Tarlası Pastanın yanlarını kapatın.

Üzerini daha önceden hazırladığınız Çikolatalı Fındıklı Bisküvi tozları  ve çeşitli şekerlemelerle ve kır safranı serpiştirerek süsleyin.

Ne duralım, ne yorulalım

Lezzet-i Şahane Pudingli Safran Tarlasında buluşalım.

Afiyet olsun , kolay gelsin.

PastalarTatlilar.com













23 Kasım 2011

Çikolatalı Nar-ı Aşk Keki


Çikolatalı Nar-ı Aşk Kek

Malzemeler:
  • 125 gr. Tereyağı veya Margarin
  • 200 gr. Pudra şekeri
  • 4 yumurta (M)
  • 4 damla acı badem aromasi
  • 1 fiske tuz
  • 2 su bardağı elenmiş un
  • 2 yemek kaşığı polenta-mısır irmiği
  • Yarım su bardağı patates unu
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 5-7 yemek kaşığı süt
  • 200 gr. yaban mersini
  • 2 adet nar
  • 150 gr. beyaz blok kuvertür
Hazırlanışı:

2 yemek kaşığı polentayı üzerini ıslatacak kadar haşlayın.

Derin bir kapta tereyağı (margarin), bir fiske tuz, limon suyu ve pudra şekerini bir çırpıcı yardımıyla pudra şekerleri eriyene kadar çırpın.

Yumurtaları tek tek ilave edip her yumurta için yaklaşık iki dakika kadar daha çırpma işlemine  devam edin, acı badem aromasını ekleyin.

Elenmiş unu ,patates unu ve kabartma tozunu derin bir kapta karıştırın, daha önceden haşlanan iki kaşık polentayla  kek hamuruna ilave edip çırpma işlemine devam edin.

Kek hamurunun yoğunluguna bağlı olarak 5 veya 7 yemek kaşığı sütü ve tarçını ekleyerek hamuru bir süre daha çırpın.

Dikdörtgen şeklinde (yaklaşık 40cm x 30cm- yükseklik / 4cm)  bir fırın tepsisini yağlayıp hamuru tepsiye eşit şekilde döşeyin.
*Kekin ince kalınlıkta, turta görünümünde olabilmesi için dikdörtgen kalıp kullanılmıştır.

Yaban mersini ve nar tanelerini temizleyip ayıkladıktan sonra sularını süzün ve kurulayın. Kek hamurunun üzerine önce yaban mersinlerini ve nar tanelerini serpiştirin.

Önceden ısıtılmış 180-190 derecelik fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin.

Kek hamuru soğuduktan sonra 26 cm lik yuvarlak bir pasta çemberi ile Çikolatalı Nar-ı Aşk Keki için bir kalıp kesin.

Yaban mersinleri ve Narlar altta kalacak şekilde keki ters çevirin.

Beyaz blok kuverturü benmari usulü vb. eritip keki tersten çikolata ile kaplayın.Çikolata donduktan sonra keki ters çevirip pudra şekeri ile süsleyin.
*Çikolata fazlalıkları temizlenilebilir ya da resimlerde görüldüğü gibi doğal olarak bırakılabilir.

Yaban Mersini ve Nar “aşkını bulmuş bir ruh” gibi “Çikolatalı Nar Aşk Keki”nin

içinde sonsuza dek mutlu yaşarlar.

Mükemmel bir lezzet

Dünyanın en tatlı mutluluğu Çikolatalı Nar-ı Aşk

Afiyet olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com







20 Kasım 2011

Sütlaç Latte Macchiato



Sütlaç Latte Macchiato

Malzemeler:
  • 10–12 adet Eti Burçak klasik bisküvi
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (margarin)
  • 500 ml. süt
  • 500 ml. Su
  • 2 su bardağı toz seker
  • 1 küçük kahve fincanı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı pirinç unu + 2- 3 yemek kaşığı soğuk süt
  • 1 küçük limon kabuğu rendesi
  • 2–3 yemek kaşığı gr. dövülmüş fındık içi
  • 6 yaprak jelatin
  • 2 paket vanilya sekeri
  • 5–6 tatlı kaşığı Latte Macchiato (toz)
  • 1 kahve fincanı filtre kahve
  • 1,5 yemek kaşığı damla çikolata
Süslemek için Malzemeler:
  • Damla çikolata
  • Tarçın
  • Hindistan cevizi tozu
*4 adet kare seklinde tabansız pasta kalıbı (7,5 cm x 7,5cm) veya cam kek kalıbı


Hazırlanışı:
10–12 adet burçak bisküviyi toz haline getirin. 2 yemek kaşığı tereyağını eritin, bisküvi tozuna ilave edin. Hazırladığınız bisküvi hamurunu kapların veya kabın tabanına döşeyin.

2–3 yemek kaşığı dövülmüş fındık içini teflon bir tavada kavurun.

5–6 tatlı kaşığı Latte macchiato tozunu üzerini örtecek kadar sıcak su ile ıslatın. Pürüzsüz bir püre olana kadar karıştırıp soğutun.

1 küçük kahve fincan pirinci yıkayın. 500 ml. suyun içerisinde pirinçler suyunu pişene kadar pişirin ve süzün.

4 adet yaprak jelâtini yumuşayabilmesi için soğuk suyun içerisinde bekletin.

Sütü bir tencerede haşlanmış pirinçle beraber kaynayana kadar karıştırarak pişirin.

Bir kâsede pirinç ununu ve iki üç yemek kaşığı soğuk sütü pirinç unu pürüzsüzleşene kadar ezin. Sıcak sütlaçtan da beş altı kaşık ilave edip pirinç ununu tekrar karıştırın ve sütlaçlı tencereye ekleyerek karıştırmaya kısa bir süre daha devam edin.

Toz şeker ve 1 paket vanilya şekeri ekleyin.

Bir küçük limonu sıcak su ile yıkayıp kurulayın ve sütlacın içerisine rendeleyin.

Daha önceden ıslatıp soğuttunuz Latte Macchiatoyu sütlaca karıştırarak ilave edin.

Yumuşayan jelâtinleri elinizle sıkın. Küçük bir kâsede yumuşamış jelâtinleri beş altı kaşık sıcak sütlaçla eritin ve tencereye ilave edin. Tahta bir kaşıkla kısa bir süre karıştırın.

Bisküvi ile döşenmiş kalıba veya kalıplara jelâtinli sütlacı boşaltın. Üzerini bir miktar kavrulmuş fındık içi ile kaplayın.

Buzdolabında sütlacın jelleşebilmesi için 3–4 saat bekletin.

2 adet yaprak jelâtini yumuşayabilmesi için soğuk suyun içerisinde bekletin.

1 fincan filtre kahve (veya çözünebilir espresso kahve) hazırlayın. 1–1,5 yemek kaşığı damla çikolatayı sıcak kahvenin içerisinde eritin.

Yumuşayan jelâtinleri elinizle sıkın. Küçük bir kâsede yumuşamış jelâtinleri 2–3 yemek kaşığı çikolatalı kahve ile karıştırın. 1 paket vanilya şekerini ve jelâtinli kahveyi fincandaki sıcak çikolatalı kahveye ilave edin, karıştırın ve sütlacın üzerini kahve jölesi ile kaplayın.

Bir miktar dövülmüş fındık ile süsleyin.

Kahve jölesinin sertleşebilmesi için yaklaşık yarım saat buzdolabında bekletin.

Üzerini damla çikolata veya Hindistan cevizi veya tarçın vb. ile süsleyin.

Latte Macchiato sevenlere;

“yummy yummy in my tummy” 

“yedim yedim karnımda “ dedim.

Hayatın gidişini değiştirmek istiyorsan sütlacı değiştir.”

Mmmmmm farklı yeni nesil bir sütlaç ..


Afiyet olsun, kolay gelsin.

PastalarTatlilar.com









18 Kasım 2011

Portakallı Krem Baton


 Portakallı Krem Baton
Taban Hamuru malzemeleri:
• 200 gr.un                                                                          
• 100gr. Sert tereyağı veya margarin                  
• 40gr. Pudraşekeri                                                                                
• 1 yumurta sarısı
• Bir fiske tuz
• 1-2 yemek kaşığı portakal reçeli


Portakallı Krem Malzemeleri:
• 175 ml.Portakal suyu
• 8-9 yemek kaşığı toz şeker
• 50ml.soğuk su
• 50ml. Beyaz şarap (isteğe bağlı)
• 2 yumurta sarısı
• 7 adet yaprak jelatin
• 300ml. Sıvı krema veya krem şanti
• Bir yemek kaşığı dövülmüş yeşil fıstık
*dikdörtgen (baton) kek kalıbı

Hazırlanışı:
1. Derin bir kabta unu eleyin ve ortasını elinizle açın. Tereyağını küçük küp şeklinde doğrayın.

Pudra şekeri, yumurta sarısı, bir fiske tuz ve vanilya şekerini ilave edip elinizle kulak memesi yumuşaklığında bir taban bisküvi hamuru hazırlayın.

Hamuru bir saat buzdolabında dinlendirin.

Unlanmış bir çalışma masasında dinlenen hamuru dikdörtgen şeklinde 5 mm kalınlığında açın.

Baton kek kalıbının ağız büyüklüğü kadar dikdörtgen şeklinde hamuru kesin.
(yaklaşık 10cm x29cm)

Taban hamurunu yanmaz bir fırın kağıdının üzerine yerleştirin ve bir çatalın ucuyla bir kaç yerinde delikler açın.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 8-10 dakika kadar pişirin.

2. Yaprak jelatinleri soğuk suyun içerisinde yumuşatın.

Portakal suyunu (posası varsa süzgeçten geçirin) ,8 yemek kaşığı toz şeker, su ve beyaz şarapla (isteğe bağlı) karıştırarak orta ateşte ısıtın .Şuruba yumurta sarılarını ilave edin ve sürekli karıştırarak kaynatmamaya dikkat edin.

Yumuşayan yaprak jelatinleri elinizle sıkın.

Cam bir kabın içerisinde yumuşamış jelatinleri 3 -4 yemek kaşığı pişirilen şurupla karıştırarak eritin. Eriyen jelatinleri şurubun tamamina ilave edin.

Dikdörtgen baton kek kalıbına şurubu dökün ve jelleşebilmesi için buzdolabında bekletin.

Sıvı kremayı paketin üzerindeki tarif uyarınca çırpın. Sıvı kremayı dövülmüş yesil fıstık ile karıştırın.

Jelleşmeye başlayan portakal kreminin üzerine çırptığınız yeşil fıstıklı kremayı döşeyin.

Daha önceden pişirilen dikdörtgen taban hamuruna 1-2 yemek kaşığı portakal reçeli sürüp kremanın üzerine kapatın.

Buzdolabında veya derin dondurucuda yaklaşık üç dört saat dondurun.

Portakallı Krem Baton`un kalıptan rahat çıkabilmesi için çok kısa bir süre sıcak suyun içerisinde kalıbı bekletin.Daha sonra kalıptan çıkarıp değisik şekerlemeler vb. süsleyin.

Portakallı Krem Batonun  olağanüstü tadı, taze enerjisi hayatıma girsin!

Yazdan kalma bir sevincin rengini ve doyumsuz lezzetini dostlarımla paylaşmalıyım.

Afiyet olsun, kolay gelsin.


PastalarTatlilar.com







15 Kasım 2011

Yıldızlı Linzer Tart / Frambuazlı Linzer

Yıldızlı Linzer Tart  ( Frambuazlı Linzer )

Malzemeler:
  • 250 gr. Oda sıcaklığında tereyağ veya Margarin
  • 200 gr. Pudra şekeri
  • 300 - 400 gr. Elenmis un
  • 200gr. Badem tozu veya fındık tozu
  • 2 Paket bourbon vanilya şekeri
  • 1 Çay kaşığı tarçın
  • Bıçağın ucuyla karanfil tozu
  • 1 Yumurta
  • Yemek kaşığı galeta unu
Üzeri için Malzeme:

  • 4 Yemek kaşığı Ahududu (frambuaz) reçeli
  • 1 Yumurta sarısı
  • 1 Yemek kaşığı süt
  • 2 Yemek kaşığı kadar pudra şekeri
Hazırlanışı:

Derin bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağ (margarine), pudra şekeri , tarçın, 1 yumurtayı kısa bir sure bir çırpıcı yardımıyla çırpın. Badem veya fındık tozunu, bıçağın ucuyla karanfili ve 300-350 gr. unu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında pürüzsüz bir tart hamuru yoğurun. Unun kalitesine göre un miktarının  az geldiğini düşünüyorsanız bir miktar daha un ekleyin.

Tart Hamurunu temiz bir naylona koyarak 1 saat buzdolabında dinlendirin.

Kilitli bir kek kalıbını yağlayın ve kısa bir süre buzdolabında soğutun. Daha sonra kalıbın tabanına ve yanlarına galeta unu serpiştirin.

Dinlenen Yıldızlı Linzer Tart hamurunun üçte iki kısmını çalışma tezgahında kilitli kalıbın taban büyüklüğünden birazda büyük olacak şekilde merdaneyle açın ve kalıba yerleştirin. Elinizle hamuru kalıbın yan kısımlarını 2 cm kaplayacak şekilde düzeltin.

Kilitli kalıba yaydığınız tart hamurunun tabanını bir çatalın ucuyla bir kaç yerinden delin.

Yıldızlı Linzer Tart`ın üzerine ahududu (Frambuaz) reçelini döşeyin.

 *İsteğe bağlı olarak  4 yemek kaşığından daha az veya daha fazla reçel olabilir, Frambuaz bulunamıyorsa kara dut reçeli kullanmanızı öneririm).

Daha önce ayırdığınız tart hamurunu bir miktar daha un kullanarak yaklaşık 4 mm kalınlığında açın. Kurabiye kalıplarıyla yıldızlı şekiller hazırlayıp reçellerin üzerine yerleştirin.

1 adet yumurta sarısı ve bir yemek kaşığı sütü çırpın. Reçellerin üzerine yerleştirdiğiniz yıldızların üzerine bir fırça ile yumurta sarısını sürün. Bir kaç yıldızın üzerini de yumurta sarısı sürmeden bırakın.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin.

Yıldızlı Linzer Tartı pudra şekeri ile süsleyin.

 *Yumurta sürülmemiş olan yıldız şekillerin üzerini pudra şekeri , yumurta sarısı sürülen yıldızların üzerini de reçel sürerek parlatabilirsin.

Adını  Avusturyanın Linz şehrinden alan, 17. yüzyıldan günümüze kadar 

dünyanın her köşesinde tanınan bu yıldızlı tartın tadına varmak için

gözlerimi kapatıyorum,

bir dilim  ısırıyorum,

Kıyır kıyır bir lezzet,   ahududunun muhteşem kokusu  ve yine tarçın ve yine karanfil.....

Yavaş yavaş Linz`de yıldızlardayım......

Afiyet olsun, kolay gelsin…















13 Kasım 2011

Fıstık Ezmeli Bademli Krater



Fıstık Ezmeli Bademli Krater

Malzemeler:
  • 125ml. Ilık süt
  • 1 paket kuru toz maya +1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • 3 su bardağı un (2+1)
  • 1 yemek kaşığı mısır unu (üzerindeki tepeyi alın)
  • 3 yumurta (M)
  • 2 yumurta sarısı (M)
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 1,5 veya 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 3 damla limon aroması
  • 2 yemek kaşığı  tereyağı (margarin)
  • 1-2 yemek kaşığı fıstık ezmesi (krem fıstık-yer fıstığı ezmesi))
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 100 gr. Portakal kabuğu şekerlemesi
  • 50 gr. Dövülmüş badem (tuzsuz)
  • Süslemek için : Pudra şekeri , erimiş çikolata veya fıstık ezmeli sos vb.)

Hazırlanışı:

125 ml. Ilık sütün içerisinde bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir paket kuru toz mayayı karıştırın.

2 büyük su  bardağı unu eleyerek derin bir kaba koyun, ortasını elinizle açarak sütlü mayayı ve bir su bardağı ılık suyu ekleyin. Tahta bir kaşıkla mayalı hamuru kısa bir süre karıştırıp kabın ağzını sıkıca kapatın, yaklaşık yarım saat kadar sıcak bir ortamda hamurun mayalanmasını bekleyin.

Terayağını hafif eritin, 1-2 yemek kaşığı fıstık ezmesini ve bir tatlı kaşığı pudra şekeri ilave ederek  karıştırın.

Ayrı bir kapta 3 yumurta ve iki yumurta sarısını , 1,5 veya 2 çay bardağı toz şeker ve vanilya şekeri ile bir çırpıcı yardımıyla şekerler eriyene ve yumurtalar krema halini alana kadar 5-10 dakika kadar çırpın. Limon kabuğu rendesi ve limon aromasını şekerle çırpılmış yumurtalara ekleyin.

Daha önceden mayalanan hamura şekerle çırptığınız yumurtaları ve tereyağlı fıstık ezmesini ilave edin. Çırpıcının hamur karıştırıcı ucuyla mayalı hamuru tekrar karıştırın. 1 su bardağı un ve 1 yemek kaşığı mısır unu ilave edin karıştırmaya kısa bir daha devam edin.

Son olarak portakal kabuğu şekerlemelerini de ilave edip kabın agzini tekrar sıkıca kapatın, hamuru ikinci kez yarım saat ile bir saat kadar sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın.

Ortası açık klasik uygun bir kek kalıbını yağlayın. Dövülmüş badem veya fındık içini kalıba serpiştirin.

Mayalanmış hamuru kalıba boşatın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 45-50 dakika kadar pişirin. ( Eğer hamurun pişme sırasında üzeri fazla kızardığını farkederseniz üzerini alüminyum folyo ile kapatın. )

Pişen „ Fıstık Ezmeli Bademli Krater “ in üzerini pudra şekeri veya benmari usulü eritilmiş bitter çikolata  vb. ile süsleyin.






Fıstık Ezmeli Portakal Kabuklu  Bademli Krater Keki

Yer kabugu Badem ağacı Portakal kokusu Limonkabuğu

Nefis bir lezzet  ve binlerce yıl yetecek gibi inanılmaz bir enerji…..

Bademlerin üzerindeki pudra şekerli kar görüntüsü  ve nefes kesici bir manzara ,

Fıstık ezmeli turunç kokulu baş döndürücü bir tad….

limon kokularım bademlerim

Fıstık Ezmeli Bademli Kraterim

Afiyet olsun, kolay gelsin...

PastalarTatlilar.com














Popüler Tarifler