30 Temmuz 2012

Vişneli Ekmek





Vişneli Ekmek

Malzemeler:

Ekmek Hamuru:

  • 500 gr. elenmiş un
  • 1 çay bardağı ince toz şeker
  • 2 paket vanilya şekeri
  • 1 fiske tuz
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • 1 paket yaş maya (42 gr.)
  • 1 adet yumurta (M)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı /margarin (oda sıcaklığında)
  • 350 ml. süt
  • *Hamuru yoğurmak için 1- 2 su bardağı kadar elenmiş un
Vişneli Sos

·        350 gr. vişne
·        6-8 yemek kaşığı ince toz şeker
·        Yarım çay kaşığı tarçın
·        1-1,5 yemek kaşığı vanilyalı puding tozu
·        50 gr. tuzsuz / kabuksuz badem (toz veya kırılmış)

Süslemek için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Tuzsuz , kabuksuz  kırılmış veya yaprak badem
Hazırlanışı:

Mayalı Ekmek Hamuru:

1. Derin bir kapta 500 gr. unu eleyin.

Elenmiş una, ince toz şekeri, 2 paket vanilya şekeri, 1 fiske tuz, yarım çay kaşığı tarçını ekleyip harmanlayın.

250 ml. sütü hafif ılıtın.

Harmanlanan şekerli unun ortasını açıp 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı tereyağı / margarin, ufalanmış yaş maya ve  ılık sütü ilave edip çırpıcının hamur karıştırma uclarıyla orta devirde ekmek hamuru malzemelerini esnek ve  pürüzsüz  olana kadar yaklaşık 7-8 dakika kadar karıştırın.

Kabın ağzını hava almayacak şekilde kapatın veya örtün.

Mayalı ekmek hamurunu sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar bekletin.

*Bekleme süresi ortamın sıcaklığına göre 1 saatten daha uzun sürebilir.

100 ml. süte, 1 yemek kaşığı tereyağı / margarin ekleyip hafif ılıtın.

Bekletilerek hacmi genişleyen mayalı hamura,  tekrar  tereyağlı /margarinli ılık sütü ilave edip,  çırpıcının hamur karıştırma uçlarıyla 4-5 dakika kadar karıştırın.

1 su bardağı kadar elenmiş unu ilave ederek hamuru esnek ve pürüzsüz bir hamur olana kadar, çırpıcının hamur karıştırma uçlarıyla veya el ile,  mayalı ekmek hamurunu ikinci kez yoğurun.

*Unun kalitesine göre 1 su bardağından daha az veya daha fazla elenmiş un kullanılabilir.

Kabın ağzını hava almayacak şekilde kapatın veya örtün.

Mayalı ekmek hamurunu sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar daha bekletin.

*Bekleme süresi ortamın sıcaklığına göre 1 saatten daha uzun sürebilir.

2. Vişneli Sos

350 gr. vişneyi yıkayıp, çekirdeklerini çıkarın.

Bir tencerede çekirdekleri çıkarılmış vişne, 7- 8 yemek kaşığı toz şeker, yarım çay kaşığı tarçın ve 50 gr. kırılmış veya toz bademi karıştırıp yaklaşık 30 dakika bekletin.

Tenceriyi ocağa alıp kısık ateşte şekerli vişneleri pişirin.

Blender yardımı ile şekerli vişneleri püre haline getirin.

*Şeker miktarının az olduğu düşünülüyorsa bir iki kaşık daha ilave edilebilir.

1 -1,5 yemek kaşığı kadar vanilyalı puding tozunu ilave edip vişneli sosu kısa bir daha kısık ateşte pişirip pürüzsüz bir vişne sosu hazırlayın.

3. Vişneli Ekmek

Baton kek ve ekmek kalıbının tabanına yanmaz kâğıt döşeyin. Kalıbın yanlarını yağlayın.

Mayalı ekmek hamurunu bir bıçakla dört parçaya bölüp, dört adet beze hazırlayın.

Ekmek hamurunu rahat çalışabilmek için çalışma tezgâhına un serpiştirin.

Baton ekmek kalıbının uzunluğunda, ekmek hamuru bezelerini dikdörtgen şeklinde hafif un serperek açın.

Vişneli sosu bezelerin üzerine kaşıkla sürüp, rulo şeklinde sarın.

İki adet vişneli ekmek hamur ruloyu baton ekmek kalıbının alt tabanına, iki adetini ise üste gelecek şekilde uzunlamasına kalıba yerleştirin.

Vişneli Ekmek Hamurunun üzerine yumurta sarısı sürün.

Tuzsuz kırılmış veya yaprak badem ile süsleyin.

Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 45 -60 dakika, Vişneli Ekmeğin üzeri ve tabanı kızarana ve içini çekene kadar pişirin.

Vişneli Ekmek,

Vişne Reçelli Vişneli Ekmek

Ekmek arası Vişne!

“Vişneli mi? “

Ne bileyim senin Vişneli Ekmek işte!

Tadını çıkarmaya bak!

Harika!

Afiyet olsun, kolay gelsin!
                                  PastalarTatlilar.com


















26 Temmuz 2012

Böğürtlenli Cheesecake





ğürtlenli Cheesecake

Malzemeler:

Cheesecake Taban Hamuru :

  • 250 – 280 gr. elenmiş un
  • 130 gr. tereyağı /margarin
  • 1,5 çay bardağı ince toz şeker
  • 1 yumurta (M)
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 1 fiske tuz
  • Yarım limon kabuğu rendesi
 Cheesecake Dolgu Malzemeleri :

  • ½ litre süt
  • 1 – 1,5 çay bardağı ince irmik
  • 2 paket vanilya şekeri
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 750 gr. Labne peynir veya süzme yogurt
  • 4 adet yumurta (M)
  • 1 paket pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı ince toz şeker
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
 Süslemek için:

  • 250 gr. Böğürtlen
  • Pudra şekeri
Hazırlanışı:

1. Derin bir kapta unu eleyin, tereyağını küçük  küp şeklinde doğrayın.

İnce toz şeker, 1 adet yumurta, bir fiske tuz, vanilya şekeri ve limon kabugu rendesini ilave edip elinizle kulak memesi yumusaklığında pürüzsüz bir Cheesecake  taban hamuru yoğurun.

Hamuru temiz bir torbaya koyup dinlenmesi için 30 dakika buzdolabında bekletin.

2. Yarım litre sütü pişirin.

1 -1,5 çay bardağı irmik, 1 paket vanilya şekerini ve 1 yemek kaşığı ince toz şekeri pişen süte yavaş yavaş ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırarak irmik lapasi şeklinde bir muhallebi hazırlayın.

Pişen irmikli  muhallebiye yarım limon kabuğu rendesi ilave edip soğuması için dinlendirin.

3. Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın.

4 adet yumurta beyazını , 1 fiske tuz ile çırpıcı ile yüksek devirde yumurta beyazları kar halini alana kadar çırpın.Dinlenmesi için 10 dakika buzdolabında bekletin.

Derin bir kapta 750 gr. Labne peyniri veya katı süzme yoğurdu, daha önceden pişirilen irmikli muhallebiyi, 1 paket pudra şekerini, 4 adet yumurta sarısını , 1 paket vanilya şekeri, 1 çay kaşığı kabartma tozu ve 1 yemek kaşığı ince toz şekeri çırpıcının orta devrinde yaklaşık 7-8 dakika kadar çırpın.

Chesecake dolgu kremasına yumurta aklarını ilave edin, karışımı tahta bir kaşıkla yavaş yavaş karıştırın.

Chesecake dolgu malzemesini dinlenmesi için 10 dakika buzdolabında bekletin.


5. Kilitli bir kek kalıbının (26 veya 28 cm çapında) tabanına yanmaz kağıt döşeyin.

Kalıbın yanlarını yağlayıp unlayın.

Cheesecake taban hamurunu bir miktar un yardımı ile açın, kalıbın yanları da dahil olmak üzere hamuru kalıba çanak şeklinde döşeyin.

Kilitli kalıba döşenen cheesecake taban hamurunun üzerini tekrar yanmaz kağıtla döşeyin. Yanmaz kağıdın üzerine ağırlık yerleştirin. (kuru baklagiller; kuru fasülye veya kuru bezelye vb.)

Taban hamurunu önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika pişirin.

Pişen cheesecake taban hamurunun üzerinden ağırlıkları ve yanmaz kağıdı ayırıp, soğumasi için dinlendirin.

6. Kilitli kek kalıbında  önceden pişen taban hamuruna Chesecake dolgu kremasını döşeyin.

Yıkanmış ve temizlenmiş bögürtlenler ile üzerini süsleyin.




*İsteğe bağlı olarak, böğürtlenleri taban hamurunun üzerine döşeyip daha sonra cheesecake dolgu malzemesi ilave edilebilir veya böğürtlenler cheesecake dolgu malzemesi ile karıştırılıp taban hamurunun üzerine döşenebilir.

Böğürtlenli Cheesecake`i önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında tekrar yaklaşık 1 saat , bögürtlenli cheesecake`in üzeri kızarana kadar pişirin.

*Pişme sırasında fırının kapağını açmamaya özen gösterin.

*Fırında Böğürtlenli Cheesecake piştikten sonra ılıyana kadar fırının kapağı yarım açık şekilde fırında dinlendirin.

Böğürtlenli Cheesecake`i pudra şekeri ile süsleyin.

Onu bunu bilmem anlamam !

Seni kendime sakladım.

İyiyiyim, iyiyim !

Biraz Böğürtlenli Cheesecake`ten hoşlanıyorum , o kadar!

Fırında Böğürtlenli Cheesecake “

Damak tadının farkında olanlar ve  damak çatlatan tarif arayanlar için enfes !

Afiyet olsun, kolay gelsin!
                                   PastalarTatlilar.com













23 Temmuz 2012

Kırmızı Erikli Sabayon



Kırmızı Erikli Sabayon


Malzemeler:


Sabayon:
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı ince toz şeker
  • 1 adet vanilya şekeri / vanilya çubuğu
  • 1 tutam tarçın
  • Yarım limon kabuğu rendesi
  • 3 damla limon aroma
Karamelize Erikli Krema:

  • 10-12 adet iri kırmızı erik
  • 3- 4 yemek kaşığı ince toz şeker
  • 1 tutam tarçın
  • 200 gr. sıvı krema
  • 1 paket krema sertleştirici
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı:

1. Erikleri yıkayın, çekirdeklerini çıkartıp ince dilimleyin.

Dilimlenmiş erikleri 3 -4 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tutam tarçın ile orta dereceli bir ateşte karamelize edin. 

Karamelize edilen ve pişen erikleri blender yardımı ile sos - püre haline gelene kadar ezin.

2. 200 gr. sıvı kremayı , 1 paket krema sertleştiricisi ve 1 yemek kaşığı pudra şekeri ile çırpın.

3. Derin bir tencereye 1/3 olacak şekilde su doldurup , suyu orta ateşte ısıtın.

Cam bir kabın içerisinde 3 adet yumurta ,1 çay bardağı toz şeker, limon kabuğu rendesi , 1 paket vanilya şekeri veya doğal vanilya özünü, ısınan suyun üzerinde çırpıcı ile yüksek devirde köpürene kadar çırpın.

*Sıcak suyun üzerine oturtulan yumurta ve şekerle dolu cam kabın tenceredeki su ile temas etmemesi gerekir.

Köpüren sabayonu ocaktan alıp tekrar 15 dakika kadar daha soğuk bir ortamda çırpma işlemine devam edin.

Sabayona tarçın ve limon aromayı ekleyin.

4. Tatlı servis bardaklarını veya kaseleri bir kaşık sabayon, bir kaşık krema ve bir kaşık karamelize erik sos olarak veya tüm malzemeleri tekrar çırpıp pembe bir Sabayon olarak hazırlayın.

Bon apetito!

Bon appétit !

Afiyet olsun !

* Sabayon: Fransız ve İtalyan mutfağının en ünlü tatlılarından Sabayon, sadece köpüklü krema olarak değil çeşitli yemeklerin, meyve salatalarının vb. yanında sos olarakta kullanılabilir. Yumurta sarıları sıcak suyun üzerinde uzun süre çırpılarak hazırlanır. Çeşitli aromalar ile (limon suyu, marsala –İtalyan tatlı şarap, tarçın vb.) tatlandırılır.

                                          
                                             PastalarTatlilar.com











22 Temmuz 2012

Şerbetli Bir Soru & Çikolatalı Mı Aşk?




Şerbetli Bir Soru & Çikolatalı Mı Aşk?

*12 Adet Şerbetli Brownie Cupcake

Malzemeler:
  • 200 gr. blok bitter çikolata veya kuvertür
  • 125–140 gr. tereyağı /margarin
  • 3 cay bardağı toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • 160–200 gr. elenmiş un
  • 4 yumurta (M)
  • 1,5 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 1 çay bardağı kabartma tozu

Üzeri için:
  • 100 gr. blok beyaz çikolata
  • Frenk üzümü, ahududu, yaban mersini vb. meyveler
  • Pudra şekeri
  • Taze fesleğen
Şerbet:
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı ince toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • Portakal, limon vb. aroma
*Silikon Cupcake kalıbı vb.

Hazırlanışı:

Cam bir kabın içerisinde, 200 gr. bitter çikolata ve 125 -140 gr. kadar tereyağı / margarini, içi su dolu bir tencerenin üzerinde benmari usulü eritin.

Derin bir kabın icerisinde unu eleyip, ince toz şeker, vanilya şekeri, kabartma tozu ve 1 fiske tuzu harmanlayın.

Erimiş tereyağlı çikolata ve 4 adet yumurtayı harmanlanan un ve şekerli karışıma ilave edin.

Çırpıcının yüksek devrinde brownie kek hamurunu şekerler eriyene ve pürüzsüz bir brownie kek hamuru elde edene kadar çırpın.

Brownie Kek hamuruna 1 -1,5 yemek kaşığı kadar kakao ilave edip kısa bir süre daha brownie kek hamurunu çırpın.

Silikon Cupcake kalıbı vb. kalıpları yağlayın.

Brownie Kek hamurunu cupcake kalıplarına,her kalıba  yaklaşık 1,5 -2 yemek kaşığı olmak üzere paylaştırın.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar Brownie Cupcakeleri pişirin, ılıması için dinlendirin.

Brownie Cupcakeleri kalıptan çıkarıp, derin bir tabağa ters çevirerek yerleştirin.

1 su bardağı su ve 1 su bardağı ince toz şeker ile serbet hazırlayın. Limon suyunu ve isteğe bağlı olarak bir kaç damla portakal, limon vb. aromayı şerbete ekleyin.

Ilık brownie keki, ılık şerbet ile hafif ıslatın.

*Her Brownie Cupcake için 2 yemek kaşığı şerbet yeterli olacaktır.

Cam bir kapta blok beyaz çikolatayı, içi su dolu bir tencerenin üzerinde benmari usulü eritin.

Erimiş beyaz çikolata, frenk üzümü, yaban mersini veya ahududu gibi mevsim meyveleri, pudra şekeri ve fesleğen ile „ Şerbetli Brownie Cupcakelerin“  üzerini süsleyin.


Şerbetli Brownie Keki yerken

Ona tekrar aşık olacaksın!

Kokusu gelecek burnuna

Onun gülüşü

Hmmmm Harika!

Demedim mi? “

Çikolatalı mı Aşk?

Nefis!

Afiyet olsun , kolay gelsin!
                            PastalarTatlilar.com














21 Temmuz 2012

Yaban Mersinli İrmikli Tart


Yaban Mersinli İrmikli Tart
Malzemeler:


Tart Hamuru:
  • 300 gr. elenmiş un
  • 1,5 çay bardağı ince toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • 200 gr. tereyağı / margarin
  • 1 yumurta
  • 3-4 damla limon aroması
İrmikli Puding :
  • 700 ml. süt
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • 2 çay bardağı ince toz şeker
  • 1,5 -2 çay bardağı ince irmik
  • 3 damla limon aroması
  • 2 yumurta sarısı
  • 2 yumurta beyazı
  • 1 fiske tuz
  • 300 gr. taze yaban mersini
  • 1,5 yemek kaşığı ince toz şeker 
Süslemek icin:
  • Kırmızı tart jöle
  • 1 yemek kaşığı ince toz şeker
  • Kırmızı frenk üzümü
Hazırlanışı :

1.Tart Hamuru

Derin bir kabın içerisine unu eleyin.

Elenmiş unu  ince toz şeker ve 1 fiske tuz ile karıştırın.

Tereyağı veya margarini küp şeklinde kesip,  1 adet yumurta ile  ve 3 - 4 damla limon aroması ile birlikte elenmiş şekerli un karışımına ekleyin.

Tart hamurunu pürüzsüz bir hamur elde edene kadar elinizle yoğurun.

Tart hamurunu temiz bir folyoya sarıp yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin.

Dikdörtgen şeklinde bir tepsiye yanmaz kağıt döşeyin.

Kalıbın yanlarını yağlayın.

Tart hamurunu kalıbın büyüklüğü ölçüsünde açın, kenarlarını düzgün bir biçimde kesip kalıbın yanları da dahil olmak üzere yerleştirin.

Hamurun tabanında delikler açın.

Tart hamurunun üzerine tekrar yanmaz kağıt yerleştirip üzerine ağırlık (kuru baklagiller vb. serpiştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında tart hamurunu 15- 20 dakika kadar pişirin.

Tart hamurunu soğuması için kısa bir süre dinlendirin.

2.İrmikli Puding:

Vanilya çubuğunu sivri bir bıçakla ortadan ikiye ayırın.

Vanilya özünü çıkartıp, 700 ml. süt ve 2 çay bardağı ince toz şekerle pişirin.

1,5 - 2 çay bardağı ince irmiği pişen şekerli süte yavaş yavaş ekleyin, sürekli karıştırarak irmikli puding hazırlayın.

İrmikli pudinge limon aromasını da ekleyip ılıması için dinlendirin.

Yumurta beyazlarını 1 fiske tuz ile kar halini alana kadar, bir çırpıcı yardımıyla çırpın.

Yumurta sarılarını irmikli pudinge ekleyip tahta bir kaşıkla pudingi karıştırın.

Kar halinde çırpılmış yumurta beyazlarını da irmikli pudinge ekleyin ve kısa bir süre daha irmikli pudingi yavaş hareketlerle karıştırın.

3.Yaban Mersinli İrmikli Tart

Soğuyan tart hamurunun üzerindeki yanmaz kağıdı ve ağırlıkları kaldırın.

İrmikli Pudingi tart hamurunun üzerine döşeyin.

300 gr. kadar taze yaban mersini meyvelerini pudingin üzerine paylaştırın.

Pudingin üzerine 1,5 yemek kaşığı kadar toz şeker serpistirip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 -40 dakika kadar daha Yaban Mersinli İrmikli Tartı pişirin.

Üzeri için kırmızı tart jöleyi paketin üzerindeki tarife göre pişirin.

*Renksiz tart jöle kullanılıyorsa frenk üzümü suyu veya vişne suyu ile jöleyi pişirip kırmızı tart jöle elde edilebilir.

Pişen kırmızı tart jöle, frenk üzümleri ve toz şeker ile “Yaban Mersinli İrmikli Tartı “ süsleyin.

Kırmızı örtüyle kaplanmış İrmikli Puding

Matador kırmızısı

Yaban mersinli nefis bir tart!

Hayal mi bu kalp atışı?

Afiyet olsun, kolay gelsin!
                                  PastalarTatlilar.com













Popüler Tarifler