31 Ağustos 2016

Haşhaşlı Un Kurabiyesi



Haşhaşlı Un Kurabiyesi

Malzemeler:

·         1 su bardağı eritilmiş tereyağı / margarin
·         1 yemek kaşığı zeytinyağı
·         110 - 125 gr. elenmis pudra şekeri
·         1 paket vanilya şekeri veya 4 -5 damla vanilya özü aroması
·         1 tatlı kaşğı portakal kabuğu tozu veya 1 limon kabuğu rendesi
·         1 çay kaşığı kabartma tozu (üzerindeki tepeyi alınız)
·         1 tahta yemek kaşığı tepeleme elenmiş mısır nişastası
·         300 - 350 gr. elenmis un
·         2 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumu

Hazırlanışı:

Tereyağını / margarini eritin, eriyen terayağını /  margarini 250 - 280 ml. olmak üzere ölçü kabında / bardak vb. soğuya yakın ılık olarak dinlendirin.

Derin bir kapta pudra şekerini eleyin, eriyen tereyağı / margarin,1 yemek kaşığı zeytinyağını,  vanilya özü aroması,  veya 1 paket vanilya şekerini, portakal kabuğu tozu veya limon kabuğu rendesini tahta kaşık veya el ile kısa bir süre karıştırın.

Önce 250 - 300 gr. elenmiş un, 1 tahta yemek kaşığı tepeleme mısır nişastasını , 1 çay kaşığı kabartma tozu ve 2 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumunu haşhaşlı un kurabiyesi hamuruna ekleyerek el ile yoğurma yöntemi ile hamuru hazırlayın.

Un miktarı unun kalitesine göre değişebileceğinden  önce 250 - 300 gr. un kullanmanız önerilmektedir. Haşhaşlı un kurabiyesi hamurunun cıvık olduğu düşünülüyorsa bir miktar daha un ilave ediniz.

Haşhaşlı Un Kurabiyesi hamurunu temiz bir folyoya sarın ve yaklaşık 1 saat buzdolabında dinlendirin.

*Hamuru önce iki eşit parcaya bölerek çalışma tezgahında çalışınız. Kullanmadığınız hamuru buzdolabında bekletin.

Haşhaşlı Un Kurabiyesi hamurunu un serpilmiş çalışma tezgahında istediğiniz incelikte merdane ile açın, bir et tokmağı ile şekiller çıkarın ve kurabiye kalıb veya kalıpları ile hamuru kesin.

İkinci yöntem; kurabiye hamurunu rulo şeklinde el ile sarın, et tokmağı ile şekiller çıkarın bir bıçakla kare vb. şekilde kesin.

Hazırlanan kurabiyeleri yanmaz kağıt döşenmiş bir fırın tepsisine yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 160 - 170 derecelik fırında yaklaşık 20- 25 dakika kısa bir süre pişirin.

Afiyet olsun, kolay gelsin!

PastalarTatlilar.com



29 Ağustos 2016

Karpuzlu Yoğurt

Karpuzlu Yoğurt

Malzemeler:

·         1,5 - 2  çay bardağı karpuz suyu (1 büyük dilim karpuz )
·         400 - 450 gr. kaymağı alınmış sade yoğurt
·         5 - 6 yemek kaşığı doğal esmer şeker
·         4 adet kırmızı  yaprak  jelatin

Süslemek için: 

·         Taze karpuz dilimleri
·         Taze nane yaprağı

Hazırlanışı:

Sade yoğurdun  kaymağını ayırın ve suyunu süzün.

Jelatinleri yumuşayabilmesi için soğuk su bulunan bir kabın içerisinde bekletin.

Derin bir kapta, 1,5 - 2 çay bardağı karpuz suyu, sade yoğurt ve  5 - 6 yemek kaşığı  doğal esmer şekeri çırpıcının yavaş devri ile  veya el çırpıcısı ile şekerler eriyinceye dek pürüzsüz bir şekilde kısa bir süre çırpın.

Eriyen jelatinlerin suyunu el ile sıkıp küçük bir kapta kısa bir süre kısık  ateşte eritin.

Jelatinlerin yoğurt bulunan derin kapta tekrar donmaması için önce bir kaç kaşık yoğurt i ile karıştırdıktan sonra derin kaptaki  şekerli yoğurt ile tekrar kısa bir süre çırpın.

Karpuz suyu ile hazırlanan şekerli yoğurdu iki üç defa ince tel süzgeçten geçirin.

Cam kase veya bardak vb. kaplara karpuzlu yoğurdu paylaştırın.

Karpuzlu yoğurdu 2 - 3  saat kadar buzdolabında dinlendirin.

Karpuzlu Yoğurdu taze karpuz dilimleri ve taze nane yaprakları ile süsleyin.

Afiyet olsun, kolay gelsin.

PastalarTatlilar.com


 


Popüler Tarifler