18 Kasım 2016

Dorayaki / Japon Pankek




Dorayaki / Japon Pankek

8 kişilik

Malzemeler:

·         2 adet yumurta (M)
·         1 küçük kahve fincanı tozşeker
·         4 - 5 damla vanilya aroması vb.
·         4 - 5 damla limon aroma vb.
·         1 çay kaşığı kabartma tozu
·         1 tatlı kaşığı doğal beyaz bal (diğer bal çeşitleri de kullanılabilir)
·         1 yemek kaşığı süttozu
·         1 küçük kahve fincanı su
·         110 - 120 gr. elenmiş un 

Hazırlanışı:

Derin bir kapta yumurtaları ve tozşekeri el çırpıcısı ile kısa bir süre çırpın.

Elenmiş un, mümkünse doğal beyaz bal, süt tozu, 1 çay kaşığı kabartma tozu ve suyu şekerle çırpılan yumurtalara ekleyip çırpıcının orta devri ile pürüzsüz bir akıcı krema elde edene kadar kısa bir süre çırpın.

Dorayaki  pankek kremayı yaklaşık 30 dakika dinlendirin.

Tabanı kalın teflon vb. bir tavayı önce yükseğe yakın bir derecede hafif mutfak peçetesiyle yağlayarak ısıtın. Daha sonra ocağın ısısını orta dereceye getirin.

*Dorayaki Pankekleri hazırlarken her seferinde Dorayaki pankek krema hamurunu tahta bir kaşık vb. ile karıştırın.

 *Kepçe veya küçük fincan vb. yardımı ile tavaya hamuru döşerken sadece merkez olmak üzere hamuru bırakın. 

* Dorayaki pankekin üzerinde kabarcıklar oluşunca diğer yüzeyini çevirerek kızartın.

*Dorayakileri kolay çevirebilmek için geniş bir spatula vb. araç kullanınız.

İsteğe bağlı olarak dorayakiler Japon usulü aralarına çikolatalı krema, reçel vb. tatlandırıcılar sürülerek sandviç şeklinde de hazırlanılabilir.

Afiyet olsun, kolay gelsin!

PastalarTatlilar.com


13 Kasım 2016

Balkabağı Tart


Balkabağı Tart

Malzemeler:

·         1 - 1,5 kg kadar balkabağı
·         1, 5 - 2 su bardağı tozşeker
·         1/4 limon
·         2 adet karanfil

Tart Hamuru:

·         175 gr. tereyağı / margarin
·         1 adet yumurta sarısı (M)
·         1 fiske tuz
·         1,5 küçük kahve fincanı tozşeker
·         2 - 3 damla vanilya aroma
·         4 - 5 damla limon aroma vb.
·         250 - 280 gr. elenmiş un
·         1 tatlı kaşığı mısır nişastası

Balkabağı krema:
·         150ml + 150 ml. sıvı krema
·         3 adet yumurta sarısı
·         1 ,5 kücük fincan tozşeker
·         2 tatlı kaşığı pudraşekeri
·         1 adet doğal vanilya çubuğu
·         150 gr. tereyağı
·         2 adet yaprak jelatin
·         (3 - 5 ince dilim Balkabağı Tatlısı)

Süslemek için:

·         125 gr. pudra sekeri
·         1 - 2 yemek kaşığı su

Hazırlanışı:

Balkabağı çekirdeklerini ve kabuklarını temizleyerek uzun ve ince ay şeklinde dilimleyin.
Ay şeklinde dilimlenmiş balkabağı dilimlerini geniş bir tencerede aralarına tozşekeri serperek 24 saat şekerle  ve çeyrek limon ile dinlendirin.

Şekerde bekletilen balkabağı dilimlerini yaklaşık 20 - 25 dakika yumuşayana kadar pişirerek balkabağı tatlısını hazırlayın. 

Balkabağı tatlısı piştikten sonra iki adet karanfili yaklaşık 20 dakika tatlı tenceresinde bekletin daha sonra karanfil tanelerini ayırın. Balkabağı tatlısını soğuması için dinlendirin.

Tart Hamuru

Soğuk teryağı / margarini küp seklinde doğrayın, 1 adet yumurta sarısı, vanilya ve limon aroma, tozşeker , elenmiş un ile tart hamuru hazırlayın. Hazırlanan tart hamurunu 1 tatlı kaşığı mısır nişastası ile kaplayın, temiz bir folyoya sararak buzdolabında yaklaşık 30 dakika bekletin.

Tart  kalıbının tabanını ve yanlarını yağlayın. Yağlanan kalıbı badem tozu veya fındık tozu serperek kaplayın.

Tart hamurunu kalıbın büyüklüğü ölçüsünden 2 - 3 cm kadar daha geniş  yaklaşık 1 cm kalınlığında açın , tart hamurunu tart kalıbının yanları da olmak üzere yerleştirin.

Tart tabanında delikler açın.

Yanmaz kağıt ile tart kalıbının şeklinde kağıt kalıp kesin.

Yanmaz kağıt kalıbı hamurun üzerini tamamen örtecek şekilde kaplayın. 

Yanmaz kağıdın üzerine ağırlık olması amacı ile bulgur , fasulye vb. baklagillerle kaplayın.

Tart hamurunu önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.

Yanmaz kağıdı ve ağırlıkları Tart hamurunun üzerinden ayırın gerekiyorsa 10 dakika kadar daha tart hamurunu tekrar pişirin. İçerisinde soğuk su bulunan geniş bir tepsinin içerisinde tart hamurunu ılıtın,  özenle pişen tartı kalıptan çıkarın.

Balkabağı Krema

1. 2 adet yaprak jelatini yumuşayabilmesi için soğuk su bulunan bir kabın içerisinde bekletin.

2. 3 adet yumurta sarısı ve 1 - 1,5 küçük fincan tozşekeri köpürene kadar çırpıcı ile çırpın. İsteğe bağlı olarak limon aroma eklenilebilir.

3. 150 ml. sıvı kremayı, 1 adet doğal vanilya çubuğu özü ile kaynatmadan pişirin. 

4. Pişen vanilyalı sıvı kremayı yavaş yavaş şekerli yumurta kremaya ekleyerek kremayı karıştırın. 

5. Kremayı tekrar tencereye alin çok alçak ısıda tahta bir kaşıkla vb. sürekli karıştırarak koyulaşmasını sağlayın, kısaca kaynatmadan karıştırarak pişirin. 

6.Daha önceden hazırlanan balkabağı tatlısından iki üç dilim alın ve ayrıca suda yumuşamış jelatinlerin suyunu da  elinizle sıkarak kremaya ekleyin.
 (blender ile kremayı kısa bir süre karıştırın.)

7. İnce telli bir mutfak süzgecinde kremayı pürüzsüz hale gelebilmesi için süzgeçten geçirin ve ılık kremayı soğuması ve sertleşmesi  için bekletin.

8. 150 ml. sıvı kremayı , 2 tatlı kaşığı pudra şekeri ile sertleşene kadar çırpıcının yüksek  devri ile çırpın, istege bağlı olarak krema sertleştirici toz kullanılabilir.

9. Hazırlanan Balkabağı kremaya pudra şekeri ile çırpılan sıvı kremayı ekleyin, pasta süsleme torbasına alın.

Tart tabanının üzerine balkabağı kremayı ve daha önceden hazırlanan balkabağı tatlısını istenilen şekilde yerleştirin.

10.125 gr. pudra şekeri ve 1 - 2 yemek kaşığı su ile sos hazırlayarak balkabağı tartı süsleyin.

Afiyet olsun, kolay gelsin!

PastalarTatlilar.com



Popüler Tarifler