Mavi
yemişli Pay
Malzemeler:
- 125 gr. tereyağı / margarin
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ (ayçiçek yağı)
- 300 - 350 gr. elenmiş un
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket vanilya şekeri
- 1 fiske tarçın
- 1 fiske tuz
- 100 ml. soğuk su
- 1 yemek kaşığı süt
Mavi Yemiş Sos - İç malzeme:
- 200 - 250 gr. mavi yemiş / Blueberry
- 5 - 7 yemek kaşığı toz şeker
- 100 ml. portakal suyu vb.
- 1 paket vanilya şekeri
- · 1 - 2 tatlı kaşığı mısır nişastası
Süslemek için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı süt
- Pudra şekeri
Hazırlanışı:
1. Derin bir kapta önce 300
gr. unu ve mısır nişastasını eleyin.
Buzdolabı
soğukluğunda tereyağı / margarin ,sıvıyağ, süt, su, 1 fiske tuz, tozşeker, tarçın
ve vanilya şekerini elenmiş una ekleyerek el ile hamur ele yapışmayacak
pürüzsüz bir kıvama gelene dek pay
hamurunu yoğurun.
* Unun
kalitesine göre un miktarının az geldiği düşünülüyorsa 50 gr. kadar daha unu
eleyerek pay hamuruna ekleyin.
Temiz
bir torbaya pay hamurunu aktarın ve buzdolabında yaklaşık 30 - 40 dakika hamuru
dinlendirin.
Mavi Yemişli
küçük paylar hazırlanacaksa tartolet kalıplarını tereyağı / margarin ile
önceden yağlayın.
2. Geniş bir tavada 250 gr. dondurulmuş veya
taze mavi yemişleri portakal suyu ile ıslatın.
5 - 7
yemek kaşığı kadar toz seker , vanilya şekerini mavi yemişlere ekleyip orta ateşte
kısa bir süre pişirin.
Önce 1
- 2 tatlı kaşığı mısır nişastası ile 5 - 6 yemek kaşığı mavi yemişli sosu karıştırıp hafif kaynayan portakal suyu ile hazırlanmış
mavi yemişlerle bir sos hazırlayın.
*Mavi Yemişli
Sos için şeker tadını damak zevkine göre 5 - 7 kaşık arası olarak belirleyin.
Mavi yemişli
Sosu soğuması için dinlendirin.
3.
Dinlenen pay hamurunu istenilen büyüklükte ince bir kalınlıkta açın.
Hazırlanan
pay taban hamurunu tartolet kalıplarına yerleştirip yan yüzeyleri yükseltin.
Her
taban hamur kalıbına 1 yemek kaşığı
kadar veya istenilen miktarda mavi yemişli
sos döşeyin.
Ayni büyüklükte
hazırlanacak bir üst taban hamuruna
Kurabiye kalıpları ile şekiller verip
mavi yemişli payın üzerlerini kapatın.
*Yan yüzeyleri bir çatalın tersi vb. ile üst taban hamurunu içeri doğru iterek
düzeltin.
* Büyük
pay hazırlanacaksa kalıbın büyüklüğü ölçüsünde daire şeklinde alt taban hamuru kalıbını
hazırlayın. Alt taban pay hamurun üzerine istenilen ölçüde mavi yemişli sos döşeyin.Üst
taban hamuruna kurabiye kalıpları ile istenilen şekilleri verip Mavi Yemişli
Payın üzerini kapatın.
Üst
taban hamurunun boşta kalan kısımlarına bir mutfak fırçası ile sütlü yumurta sarısı sürün.
Önceden
ısıtılmış 180 derecelik fırında Mavi yemişli payı altın sarısı rengini alana dek yaklaşık 20 -
25 dakika pişirin.
Mavi Yemişli
Payları veya payı pudra şekeri ile
süsleyip sıcak olarak servise sunun.
Afiyet
olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com