Erik Çiçeği Turtası
Hamur Malzemesi:
- 1 su bardagi süt
- 2 -3 su bardagi elenmiş un
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 paket yaş maya (42gr)
- 1 Paket vanilya seker
- 1 yemek kaşığı Tereyağı/margarin
- 1 yumurta
- 1 tutam tuz
İç Malzemeler :
- 1 kilo mürdüm eriği
- 4 yemek kaşığı tozşeker
- 1 paket vanilya şekeri
- 2 tatlı kaşığı nişasta
- 1 çay kaşığı tarçın
- 50 gr.dövülmüş fındık
- 50 gr.ceviz içi
- 50 gr. kuru üzüm
Hazırlanışı:
Sütü ılıtın, yaş mayayı ılık sütün
içinde eritin.
Derin bir kapta 2 bardak un ve 1 çay
bardağı şekeri karıştırıp ortasını açın. Ilık sütün içinde erittiğimiz mayalı
sütü ilave edip yaklaşık 45 dakika hamurun mayalanması sağlayın.
*Hamurun kolay mayalanabilmesi için
kabın ağzını sıkıca kapatıp kabı bir bezle sarmalı ve hamurun sıcak bir ortamda mayalanmasını
beklemek gerekir.
Tereyağı veya margarini eritin,
soğutun.1 yumurta ve 1 paket vanilya şekerini ve 1 tutam tuz ilave edip daha
önceden mayaladığınız hamura bu karışımı ilave edin. 1 su bardağı un daha ilave
ederek , hamur çırpıcısıyla 10 dakika kadar karıştırıp tekrar 45 dakika kadar
hamuru dinlendirin.
Mürdüm eriklerini yıkayıp
çekirdeklerini çıkarın.
Erikleri dörde bölüp 4 yemek kaşığı
tozşeker ve 1 paket vanilya şekeri ile kısık ateşte karamelize edin. Daha sonra süslemek icin bir kase
kadar karamelize eriklerden ayırın. Geri kalan erikleri mutfak robotunda reçel
gibi püre haline getirin. 2 tatlı kaşığı nişasta ile kısık ateşte sürekli
karıştırarak pişirin. Tarçın ile tatlandırıp soğutun.
*Tadı ekşi ise yine şeker ilave
ederek tatlandırılabilir.
Fındıkları ve cevizleri ayıklayıp ufalayın.
Çalışma masasına un serperek
hamuru uzunlamasına açın. İçerisine mürdüm eriği püresini, daha sonra önceden
ayırdığımız karamelize edilmis mürdüm eriklerini, kuru üzüm, fındık ve ceviz
içini yayın. Bu işlemi yaparken hamurun kenarlarında boşluk bırakın, sararken
kolaylık olacaktır.
Hamuru yuvarlayarak rulo şeklinde
sarın. Mürdüm eriği püresi, erikler ve ceviz içi üzümle sardığımız ince uzun
rulo şeklindeki hamurumuzu aralıklarla kesin.Yağlanmış ve unlanmış, ince uzun
veya yuvarlak bir tepsiye kesilen hamurları kestiğiniz yönde çiçek şeklinde
yerleştirin.
* Hamur kısımlara bir kaşık şeker
ilavesi yapılabilir.
Önceden ısıtılmış 175 derecelik
fırında 40 dakika kadar pişirin.
Mürdüm eriği zamanı yaklaşıyor.
Alman
ozanı Theodor Storm'un dediği gibi,
"Mavi günler geldi çattı,
sevgili dostum
Yok
olup gitmeden onlar, tadına varalım
Evet
sonuna kadar çıkaralım tadını".
Haydi
“Erik Çiçekli Turta” yı sizde deneyin, harika bir tadı var.
Sıcak
sıcak ve üzerinde bir parça vanilyalı dondurma veya krema …
Yazdıkça
yazasım geliyor…
Bu
tarif hiç bitmesin istiyorum!
Afiyet
olsun, kolay gelsin!
PastalarTatilar.com