Kalbura Bastı Tatlısı
Malzemeler:
·
125 gr. tereyağı /margarin
·
2 küçük kahve fincanı ay çiçek yağı
·
1 küçük kahve fincanı süt
·
1 küçük kahve fincanı ince irmik
·
Yarım küçük kahve fincanı tozşeker
·
1 paket vanilya şekeri
·
1 paket kabartma tozu
·
2, 5 - 3 su bardağı elenmiş un
İç
Malzeme :
·
150 gr. çekilmiş /kırılmış ceviz içi
·
Yarım çay kaşığı tarçın
·
1 tatlı kaşığı toz şeker
Şerbet:
·
3 su bardağı su
·
2 su bardağı tozşeker
·
1 su bardağı ince doğal esmer şeker
·
2 - 3 adet limon kabuğu
·
1 adet doğal tarçın çubuğu
Süslemek
için:
·
Ceviz içi veya kırılmış yeşil Antep fıstığı
Hazırlanışı:
1. Derin bir tencerede 3 su
bardağı su, tozşeker ve doğal esmer şekere, beyaz kısımları alınmış limon
kabukları ve tarçın çubuğunu da ekleyerek şerbeti kaynatın.
Hazırlanan
şerbeti ince tel bir süzgeçten süzerek limon kabuklarını ve tarçın çubuğunu ayırarak,
soğuması için dinlendirin.
2. Küçük bir tencerede 125
gr. tereyağı / margarini eritin, soğuması için bekleyin.
3. Derin bir kapta eritilip
soğutulan tereyağı , 2 küçük kahve fincanı sıvı yağ, 1 küçük kahve fincanı
irmik, 1 küçük kahve fincanı süt, yarım küçük kahve fincanı toz seker, 1 paket vanilya
şekerini kısa bir süre tahta bir kaşık ile karıştırın.
Unu ve
kabartma tozunu eleyerek harmanlayın.
Kalbura
Bastı hamuruna elenmiş unu ekleyerek el
ile yumuşak bir hamur yoğurun.
Kalbura
Bastı hamurunu temiz bir folyoya vb.
sararak yaklaşık 20 dakika buzdolabında dinlendirin.
4. Ayrı bir kasede ceviz içi
, 1 tatlı kaşığı tozşeker ve tarcını harmanlayıp iç malzemeyi hazırlayın.
5. Fırını önceden 160
derede ısıtın.
6. Dinlenen Kalbura Bastı
hamurundan istenilen büyüklükte parçalar kopararak el ile oval veya daire
seklinde hamuru inceltin, iç malzemeyi hamurun orta kısmına yerleştirip kapatın.
Bir
bıçak vb. yardımı ile hamurun üs tabanını ince küçük baklava dilimi seklinde
keserek şekil verin.
Aynı işlemi
rendenin büyük gözeneklerine hamuru bastırarak ta şekil verilebilir.
Hazırlanan
Kalbura Bastıları yanmaz kağıt yerleştirilmiş fırın tepsisine döşeyerek
yaklaşık 30 - 40 dakika altın sarısı renginde pişirin.
*İlk
ısısı geçtikten sonra - Sıcak Kalbura Bastı Tatlısını soğuk şerbet ile yavaş
hareketlerle ıslatarak şerbetleyin.
Kalbura
Bastı Tatlısını ceviz içi veya kırılmış yeşil Antep fıstıkları ile süsleyerek
servise sunun.
Afiyet
olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com