Vişneli Sütlaç Tart
Malzemeler:
Tart Hamuru:
- 200
gr. elenmiş un
- 125
gr. tereyağı /margarin
- 1 adet
yumurta (M)
- 1, 5 çay bardağı ince toz şeker
- 1
paket vanilya şekeri
- Yarım
çay kaşığı kabartma tozu
Vişneli Sütlaç :
- 750-800 gr. süt
- 1- 1,5 çay bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 adet yumurta sarısı
- Yarım limon kabuğu rendesi
- 1 paket vanilya şekeri
- Yarım çay kaşığı tarçın
- 600 gr. vişne /vişne konservesi
- 1 yemek kaşığı bal
Süslemek için:
- Karamelize
vişne sos
- Pudra şekeri
vb.
Hazırlanışı:
1.Tart Hamuru
Derin bir kaba unu eleyin.
Tereyağı /margarini küp şeklinde küçük kesin.
Elenmiş un, tereyağı/margarin, ince toz şeker, vanilya şekeri, kabartma
tozu ve 1 adet yumurta ile kulak memesi yumuşaklığında bir tart hamuru yoğurun.
Tart hamurunu temiz bir torbada veya folyoya sarıp 1 saat kadar buzdolabında
dinlendirin.
Dinlenen tart hamurunu yanmaz kağıdın üzerinde kalıbın yanlarını da örtecek
genişlikte daire şeklinde açın.
Tart hamurunu yanmaz kağıt ile birlikte kalıba yerleştirin. İç çeperleri ve
hamurun yanlarını elinizle bastırın . Üst kenardaki tart hamuru fazlalıklarını
da kesip el ile düzeltin.
Tart hamurunun üzerine tekrar yanmaz kağıt döşeyin. Kağıdın üzerine ağırlık
yerleştirip
(kuru baklagiller vb.) önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık
20-25 dakika hamuru pişirin.
*Tart hamurunun yanları pişmis taban ise henüz pişmemiş ise üsteki
ağırlıkları ve kağıdı kaldırıp 10 dakika kadar daha pişirin.
Tart hamurunu kalıbın içinde soğuması için dinlendirin.
2. Vişneli Sütlaç
Pirinçleri birkaç defa yıkayın.
Pirinçleri yaklaşık 1,5 -2 bardak su ile orta ateşte suyunu çekene kadar
haşlayın.
Haşlanan pirinçlere sütü ilave edin. Orta ateşte pirinçli sütü ara ara yavaş hareketlerle karıştırarak pişirin.
2 yemek kaşığı mısır nişastasını bir miktar sıcak süt ile pürüzsüz hale
getirip sütlaca ilave edin. Yavaş hareketlerle orta ateşte sütlacı koyulaşana
kadar karıştırarak pişirin.
Vanilya şekeri, ince toz şeker , tarçın ve limonu da pişmekte olan sütlaca ilave edip kısa bir süre
daha sütlacı karıştırın.
1 adet yumurta sarısını sütlaç ılık iken ilave edip, kısa bir süre karıştırın
ve sütlacı soğutun.
Taze vişne kullanılacaksa vişneleri temizleyip çekirdeklerını çıkarın.Süzgeçte
vişne suyunu tamamen süzün.
Konserve vişne kullanılıyorsa sularını süzün.
1 yemek kaşığı bal ile vişneleri hafif karamelize
edin..
*Karamelize vişnelerin suyunu tekrar süzün.
*İsteğe bağlı olarak bir miktar nişasta ve toz şekerle karamelize vişne
suyu ile sos hazırlanılabilir. Vişneli Sütlaç Tart servise sunarken
vişne sos ile sunulabilir.
3. Soğuyan tart kalıbına sütlacı ve karamelize edilen vişneleri döşeyin.
200 -250 derecede yaklaşık 20 dakika kadar Vişneli
Sütlaç Tartın üzeri kızarana kadar pişirin.
Vişneli Sütlaç Tart damaklarda kolay unutulamayacak bir lezzet...
Afiyet olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com