3 2 1 Elmalı
Turta
* 3 2 1 Turta hamuru : 300 gr. un, 200 gr. tereyağı /margarin, 100 gr. toz şekerden oluşur. İsteğe bağlı olarak 1 adet yumurta sarısı ve vanilya şekeri
gibi tatlandırıcılar hamura eklenir.
Turta hamurunda kabartma tozu bulunmamalıdır.
* 3 2 1 Elmalı Turta için taban turta hamuru
malzemesi 2 ölçek kullanılmıştır.
Malzemeler:
- 600
gr. un
- 400
gr. tereyağı /margarin
- 200 gr. ince tozşeker
- 1 adet yumurta sarısı (M)
- 1 paket vanilya şekeri
- 1 küçük limon kabuğu rendesi
Elmalı Turta iç
Malzeme:
- 1 kilo
elma
- 2
dilim bayat ekmek içi
- 1 – 1,5 küçük kahve fincanı ince tozşeker
- 1
paket vanilya şekeri
- 2
küçük kahve fincanı kuru üzüm
- 1
yemek kaşığı sıvı krema
- 1
fiske karanfil tozu
- 1
limon suyu
- Rum
veya limon vb. aromalar (isteğe bağlı)
Süslemek için:
- Pudra
şekeri
Hazırlanışı:
A. 3 2 1 Elmalı Turta Taban Hamuru
Derin bir kaba unu eleyin.
Tereyağı / margarin, ince toz şeker, vanilya şekeri, 1 adet yumurta sarısı
ve limon kabugu rendesini elenmiş una ekleyin.
3 2 1 Elmalı Turta taban hamurunu el ile pürüzsüz bir şekilde yoğurup temiz
bir folyaya sarın.
3 2 1 Elmalı Turta taban hamurunu yaklaşık 1 saat buzdolabında dinlendirin.
B. Elmalı harcı
hazırlamak için derin bir tencerede soğuk limonlu su hazırlayın.
Elmaları temizleyin, elmaların kabuklarını soyup isteğe bağlı olarak küp
seklinde vb. dilimleyin.
Diğer işlemleri yaparken , dilimlenmiş elmaların kararmaması için limonlu
suda yaklaşık 10 -15 dakika bekletip, dilimlenmiş elmaların bulunduğu limonlu
suyu bir süzgeç yardımı ile süzün.
Küçük bir kasede iki dilim bayat ekmeği ufalayın.
Derin bir kapta küp şeklinde doğranmış limonlu suda bekletilmiş elmaları,
kuru üzüm, ufalanmış bayat ekmek, 1 veya 1, 5 küçük kahve fincanı ince toz şeker,
1 fiske karanfil, sıvı krema ve isteğe bağlı olarak rum, limon aroma vb.
tatlandırıcılar ile harmanlayıp , iç malzemeyi hazırlayın.
C. 3 2 1 Elmalı
turta hamurunu rahat çalışabilmek için 3 parçaya bölün.
Kilitli bir kek kalıbının tabanına yanmaz kağıt yerleştirin.
Çalışma tezgahında önce ince bir taban hamuru açıp kilitli kek kalıbına 3 2
1 Elmalı Turta Tabanı yerleştirin. Bir çatal vb. yardımı ile 3 2 1 Elmalı Turta
taban hamurunda delikler açın.
3 2 1 Elmalı Turta Tabanı önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında yaklaşık
15 -20 dakika pişirin.
3 2 1 Elmalı Turta Tabanını soğuması için dinlendirin.
Soğuyan 3 2 1 Elmalı Turta Tabanının bulunduğu kilitli kalıbın sadece
yanlarını yağlayın.
Yan yüzeyleri kaplamak için; 3 2 1
Turta hamuru ile yaklaşık 5 -6 cm genişliğinde uzun şerit
şeklinde yan yüzeyler şerit hazırlayıp
kilitli kalıbın yanlarını çanak şeklinde kaplayın.
Hazırlanan Elmalı iç malzemeyi kalıba döşeyin.
Artan hamuru çalışma tezgahında açarak, kurabiye kesme kalıpları ile 3 2 1
kurabiyeler hazırlayın, 3 2 1 Elmalı Turtanın üzerini 3 2 1 şekilli kurabiyeler
ile kaplayın.
3 2 1 Elmalı Turtayı 180 derecede yaklaşık 45 dakika pişirin.
3 2 1 Elmalı Turta soğuduktan sonra pudra şekeri ile süsleyin.
Afiyet olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com