Trileçe Tatlısı
Malzemeler
Trileçe
Pandispanya Kek
·
5 adet yumurta (M)
·
2- 3 yemek kaşığı sıcak su
·
4- 5 damla vanilya özü aroması
·
5- 6 damla limon aroması
·
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
·
130 gr. tozşeker
·
130 -150 gr. elenmiş un
·
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Krema
·
1 Su bardağı kadar süt
·
1 Su bardağı krema
·
1 - 1,5 Yemek kaşığı mascarpone
·
1 Küçük kahve fincanı tozşeker
·
1 Tatlı kaşığı kahve şurubu (fındıklı vb.)
Karamel
Sos
·
200 gr. Tozşeker
·
Yarım çay bardağı kadar su
·
100 gr. Tereyağı / margarin
·
150 - 200 ml.Sıvı krema
·
1 Fiske tuz
Hazırlanışı:
1. Trileçe
Pandispanya Kek Tabanı
·
Fırını önceden 170
derecede ısıtın.
·
Kilitli kek kalıbının
tabanı ve yan yüzeyini yanmaz kağıt ile
kaplayınız.
·
18,5 cm`lik kilitli kek
kalıbı kullanılmıştır.
·
Unu, mısır nişastası ve
kabartma tozunu önceden eleyerek harmanlayınız.
Derin
bir kapta 5 adet yumurta ve 2 - 3 yemek kaşığı sıcak suyu çırpıcının orta devri ile yaklaşık üç dört dakika çırpın.
Çırpıcının devrini yükselterek tozşekeri yavaş yavaş su ile çırpılan
yumurtalara ekleyin çırpma işlemini şekerler eriyene ve şekerli yumurtalar köpürüp
açık renkli bir krema elde edene kadar devam edin.
Yumurtaları
şekerle köpürtme işlemi yaklaşık 12 - 15 dakika sürebilir , işlem sırasında
vanilya aroması ve limon aromayı da hamura ekleyiniz.
Şekerli
yumurta krema köpüğüne elenmiş un, mısır
nişastası ve kabartma tozunu ilave edin bir mutfak spatulası vb. ile geniş açılarla hamuru söndürmemeye özen göstererek yavaş
hareketlerle kısa bir süre hamuru karıştırın.
Önceden
hazırlanan kilitli kek kalıbına Trileçe pandispanya keki döşeyin, önceden ısıtılmış
170 derecelik fırında yaklaşık 45 - 60
dakika pandispanya keki pişirin.
Pişen
pandispanya keki kapağı yarım açılmış fırında bekletin.
2. 1 su
bardağı süt ve 1 - 1, 5 yemek kaşığı mascarponeyi çırpın.
Küçük
bir tencerede mascarpone ile çırpılmış süt, sıvı krema ve tozşekeri sadece
kaynatmadan karıştırarak pişirin. Kaynamamış ancak sıcak süt -krema şuruba 1 tatlı
kaşığı fındıklı vb. kahve şurubu karıştırın.
Fırında
ılıması için bekletilen Trileçe pandispanya keki kalıptan çıkartmadan bir
kürdan yardımı birkaç yerinden delikler açınız.
Hazırlanan
ılık süt krema şurubu ılık Trileçe pandispanya kekin üzerine dökerek süt şerbetlenmiş Trileçe Pandispanyayı en az 5 saat
dinlendirin.
3.Uygun
bir tencerede 200 gr. toz şekeri yarım çay bardağı kadar su ile şekerler eriyene
kadar karıştırarak karamelize edin. Karamelize etme işlemi esnasında şekerler
önce topaklanabilir bu durumda ocağın altını bir miktar kısarak karıştırma işlemine
devam ediniz. Karamelize edilen şekerlere önce tereyağını daha sonrada kremayı
ekleyerek karamel sos hazırlayınız. İşlem bittiğinde karamel sosa 1 fiske tuz
ekleyin karamel sosu tekrar pürüzsüz bir kıvamda karıştırın.
Dinlenen
süt şuruplu trileçe pandispanya keki ters çevirerek servis tabağına yerleştirin.
Hazırlanan
karamel sos ile Trileçe Tatlısının
üzerini kaplayın.
Afiyet
olsun kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com