Hayat Badem, Tarçın Sen
*Bademli
Tarçınlı Kuru Yemişli Kek
Malzemeler:
· 3 adet yumurta (M)
·
150 - 160 gr. tozşeker
·
90 gr. pudra şekeri
·
1 fiske tuz
·
1 adet doğal vanilya çubuğu özü
·
5 - 8 damla portakal aroması
·
1 çay kaşığı kabartma tozu
·
160 gr. elenmiş un
·
60 gr. badem tozu
·
1 -5 - 2 çay kaşığı tarçın
·
1 fiske karanfil
·
1 fiske kakule
·
1 tatlı kaşığı eritilmiş tereyağı / margarin
·
1 - 1 , 5 yemek kaşığı mısır nişastası
·
Yarım çay bardağı kırılmış ceviz içi
·
1 çay bardağı kurutulmuş cranberry
·
1 yemek kaşığı kırılmış iç antep fıstığı
Süslemek
için:
·
1 tatlı kaşığı mavi haşhaş
·
Yaprak badem
·
3 yemek kaşığı şeftali marmelatı
·
Yarım çay kaşığı eritilmiş tereyağı
margarin
·
Kiraz şekerleme
Ön hazırlık :
1. Hayat Badem, Tarçın Sen / Bademli Tarçınlı Kuru Yemişli Kek, 18 cm`lik kilitli kek kalıbı izole edilerek pişirilmiştir. Daha büyük çaplı kek kalıbı kullanılması durumunda malzeme miktarını
iki kat arttırın.
2. 18
cm`lik kek kalbının tabanına yanmaz kağıt yerleştirin.
3. Kalıbın
yan yüzeyini eritilmiş tereyağı / margarin ile yağlayın.
4. Kalıbın
yan yüzeyinin iki katı kadar genişlikte yanmaz kağıdı şerit halinde kesip kalıbın
yağlanmış yan yüzeyine yerleştirin.
5. Çalışma
tezgahında kalıbın çevresi uzunluğunda alüminyum folyoyu açın. Folyonun uzunluğu
boyunca orta kısmına ıslatılmış kağıt havlu yerleştirin. Kağıt havlu içeride
kalacak şekilde alüminyum folyoyu kapatıp kilitli kek kalıbının dış yüzeyini
sararak izole edin. Alüminyum folyonun pişme işlemi sırasında açılmaması için
büro atacı ile birleşme yerini sabitleyin.
Hazırlık:
Derin
bir kapta üç adet yumurtayı , tozşeker, elenmiş pudra sekeri, 1 fiske tuz, 1
adet doğal vanilya çubuğu özü ile şekerler
eriyene , açık renkte pürüzsüz bir krema elde edene kadar çırpıcının yüksek
devri ile yaklaşık 8 - 10 dakika kadar çırpın.
160 gr.
elenmiş un, 60 gr. badem tozu, 1 - 1, 5 yemek kaşığı kadar mısır nişastası ,
ceviz içi, kurutulmuş cranberry , tarçın, karanfil, kakule, kabartma tozu ve kırılmış
iç Antep fıstığını ekleyip hamuru tahta
bir kaşık veya mutfak spatulası ile
daire seklinde geniş açılarla yavaş hareketlerle söndürmeden karıştırın.
* Unun
kalitesine bağlı olarak un miktarının az geldiği düşünülüyorsa yarim yemek kaşığı
kadar elenmiş un eklenilebilir.
1 tatlı
kaşığı eritilmiş * soğuya yakın ılık tereyağı margarini de hazırlanan Hayat
Badem, Tarçın Sen Kek Hamuruna ekleyerek hamuru söndürmeden kısa bir süre
tekrar karıştırın.
Hamuru
yan yüzeyleri yükseltilmiş ve alüminyum
folyo ile izole edilmiş kilitli kek kalıbına döşeyin.
Hayat
Badem, Tarçın Sen Hamurunun üzerini mavi haşhaş ve arzu edilen ölçüde yaprak
bademlerle kaplayın.
Hayat
Badem, Tarçın Sen Kek Hamurunu önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık
40 dakika pişirip ılıması için
dinlendirin.
Ayrı küçük
bir tencerede şeftali reçelini, 1- 2 tatlı kaşığı kadar su ve yarım çay kaşığı
kadar tereyağı / margarin ile yumuşatarak pişirme yöntemiyle sos hazırlayın. Şeftali
sosunu süzgeçten geçirin. Şeftali sosu kısa bir süre ılıması için dinlendirin.
Ilık şeftali
sosu Hayat Badem, Tarçın Sen * Bademli Tarçınlı Kuru Yemişli Kekin üzerine döşeyip yaklaşık 3
- 4 saat izole edilmiş kalıbın içerisinde keki bekletin.
Bademli
Tarçınlı Kuru Yemişli Keki kiraz şekerlemeleri
vb. ile süsleyerek servise sunun.
Afiyet
olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com