Kayısılı
Tiramisu Pasta
Malzemeler:
Taban
Tiramisu Keki:
- 4 adet
yumurta sarısı (M)
- 4 adet
yumurta beyazı
- 1+1
çay bardağı pudra şekeri
- Yarım
limon kabuğu rendesi
- 1
fiske tuz
- 80 gr.
elenmiş un
Kayısı jölesi
- 600
gr. kadar taze kayısı
- 150
ml. su
- 1,5 çay bardağı ince toz şeker
- 3-4 damla limon suyu
- Yarım çay kaşığı tarçın
- 4 adet yaprak jelatin
Tiramisu kreması
- 125 gr. mascarpone veya labne peyniri
- 1,5 çay bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya şekeri
- 5 adet yaprak jelatin
- Yarım çay bardağı ıce tea / şeftali
- 375- 400 gr. sıvı krema +1 çay bardağı pudra şekeri
- 1
paket krema sertleştirici
- 4
kaşık kayısı jöle püresi
- 2
yemek kaşığı krokant veya kavrulmuş dövülmüş fındık
Süslemek için:
- 100
-150 gr. kuvertür çikolata
- 1
yemek kaşığı kakao tozu
- Taze
kayısı
- 2 yemek kaşığı kayısı reçeli
*Kilitli Kek kalıbı ve yuvarlak pasta çemberi
Hazırlanışı:
1.Taban Tiramisu
Keki:
Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın.
Yumurta sarılarını , 1 çay bardağı pudra şekeri ile köpürene ve krema
halini alana kadar yaklaşık 8-10 dakika kadar çırpıcının yüksek devrinde çırpın.
Cam bir kapta yumurta beyazlarını ,1 çay bardağı pudra şekeri ile kar
halini alana ve sertleşene kadar çırpıcı ile
yüksek devirde çırpın.
Çırpılmış yumurta sarılarına kar gibi çırpılmış olan yumurta aklarını ilave
edip tahta bir kaşıkla bir kaç kez yavaş ve dikkatli hareketlerle karıştırın.
Limon kabuğu rendesi ve elenmiş unu da ekleyip tahta kaşıkla tekrar yavaş hareketlerle kek hamurunu karıştırın.
Taban tiramisu kek hamurunu kalıba boşaltıp önceden ısıtılmış 180 derecelik
fırında yaklaşık 25 dakika taban tiramisu keki pişirin.
Pişen taban tiramisu keki soğuması için dinlendirin.
2.Kayısı Jölesi
Kayısıları temizleyin, çekirdeklerini çıkartın. Blender yardımı ile
kayısıları 1 paket vanilya şekeri ve 3-4 damla limon suyu ile püre haline
getirin.
150 ml. suyu , 1,5 çay bardağı toz şeker ile karıştırıp bir şerbet
hazırlayın.
Kayısı püresine, tarçın ve şerbeti ilave edip kısa bir süre karıştırın.
4 adet yaprak jelatini yumuşayabilmesi için soğuk suda bekletin.
Yumuşayan jelatinleri elinizle sıkın, küçük bir tencerede hafif ılıtarak
eritin.
*Önce şerbetli kayısı püresinden bir kaç kaşık eriyen jelatinlere ekleyip
karıştırın daha sonra erimiş jelatinleri şerbetli püreye ekleyin.
*Daha sonra kullanılmak üzere yaklaşık 3-4 kaşık kayısı jölesini ayırın.
Taban kekin üzerine jelatinli kayısı püresini döşeyip kayısı jölesinin sertleşebilmesi ve donması için yaklaşık 2-3 saat buzdolabında bekletin.
Kayısı jölesi sertleştikten sonra jöleli taban keki kilitli kalıptan
çıkarıp yuvarlak pasta çemberinin içine yerleştirin.
3. Tiramisu Kreması
Mascarpone veya labne peyniri 1,5 çay bardağı pudra şekeri ile kısa bir
süre çırpın.
5 adet yaprak jelatini yumuşayabilmesi için soğuk suda bekletin
Yumuşayan jelatinlerin eriyebilmesi için yarım çay bardağı ice tea-şeftali ile ısıtın.Eriyen jelatinleri, pudra şekerli mascarponeye veya labne peynirine ilave
edip pürüzsüz bir krema halini alana kadar kısa bir süre karıştırın.
Sıvı kremayı ,1 çay bardağı pudra şekeri ve krema sertleştirici ile çırpın.
*Krem Şanti kullanılabilir.
Çırpılmış mascarpone ve çırpılmış sıvı kremayı birleştirip, daha önceden ayrılan
3- 4 kaşık kayısı jölesini tramisu kremaya ilave edip karıştırın.
Şeker miktarının az olduğu düşünülüyorsa bir miktar daha ilave edilerek
tatlandırılabilir.
4. Kayısılı
Tiramisu Pasta
Çembere geçirilmiş olan jöleli taban kekin üzerine tiramisu kremasının
yaklaşik 1/3 ünü döşeyin.
Krokant veya kavrulmuş dövülmüş fındık serpiştirin.
Geri kalan kremayı krokantın / kavrulmuş dövülmüş fındıkların üzerine
döşeyerek krema tarağı vb. ile şekiller verin.
Krema tarağı kullanılmayacaksa kayısılı tiramisu kremanın üzerini düzleyin.
Kayısı Tiramisuyu yaklaşık 12 saat buzdolabında dinlendirin.
Kayısı tiramisu pastasını çemberden çıkarın yanlarını çikolata vb. ile
kaplayın.
Üzerini yarıya bölünmüş kayısılar ve kakao ile süsleyin.
Kayısı reçelini ısıtın, fırça ile kayısıların üzerlerini parlatın.
Dikkatli olmalısın şimdi!
Baştan çıkartmaya çalıştığını düşünecek!
Korkma!
Reddetmeyecek
„Adını biliyorum ama… Kayısılı Tiramisu Pasta hiç yememiştim“. diyecek!
Senin için..
Müthiş !
En iyi dileklerimle
Yaz
gecesi rüyası Tiramisu…….yazmalısın!
Afıyet olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com