- 3 ,5 adet limon
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı ince toz şeker
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 100 gr. tereyağı
- 5 -6 damla limon veya portakal
aroması
Tiramisu:
- 4 adet yumurta sarısı
- 4 -5 yemek kaşığı ince toz şeker
- 500
gr. mascarpone
- 200
gr. sıvı krema
- Vanilya
şekeri
- 1
paket krema sıkıştırıcı
- 1 adet
doğal vanilya çubuğu özü
- 4 – 6
adet veya daha fazla kedi dili bisküvi
- 1
büyük fincan şekerlendirilmiş filtre kahve
Süslemek için:
- 100
gr. yaprak badem vb.
- 1
tatlı kaşığı tereyağı / margarin
- 1 -2 çay kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
1. Limon Sos /
Lemon Curd / Limon Krema
Ön hazırlık için;
100 gr. tereyağını daha sonra kullanılmak üzere küp
seklinde doğrayıp buzdolabında bekletin.
Üç adet limonun suyunu sıkın.
Küçük bir tencerede limon suyunu ince toz şeker ile orta
ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak şekerler eriyene kadar pişirin.
Isıyı mümkün olduğunca düşürüp, daha önceden limon ile
krema halinde çırpılan mısır nişastasını şekerli limonlara ilave edip kısa bir
süre daha limon sosu sürekli karıştırarak işleme devam edin.
Buzdolabında bekletilen küp şeklinde doğranmış
tereyağı / margarini de tek tek limon sosa ilave edip her parça tereyağı /
margarin eriyene kadar karıştırma işlemine devam edin.
Çırpılan ve süzgeçten geçirilmis yumurtaları yavaş
olarak limon sosa ilave edip, ocağın ısısının çok düşük olmasına dikkat ederek
ve limon sosu tahta kaşıkla sürekli karıştırarak koyulaşana kadar karıştırın.
Limon Sosu cam veya porselen bir kapta soğuması ve
daha da katılaşması için buzdolabında en az iki saat bekletin.
2. Cam
vb. bir kapta 250 gr. sıvı kremayı,
1 paket vanilya şekeri ve 1 paket vanilya sıkıştırıcısı ile çırpıp bekletin.
Derin bir kapta 4 adet yumurta sarısı, 4 -5 yemek
kaşığı ince toz şeker ve 500 gr. Mascarponeyi
çırpıcının orta devri ile şekerler eriyene kadar yaklaşık 7 – 8 dakika çırpın.
1 adet doğal vanilya şekerini bıçakla ortadan ikiye
bölüp vanilya özünü çıkarın , çırpılan mascarpone kremaya ekleyip kısa bir
karıştırın.
Mascarponeli kremaya, çırpılmış sıvı kremayı ve arzu
edilen miktarda limon sosu ekleyip pasta karıştırma spatulası ile malzemeler
birbirine içine geçene kadar karıştırın.
Baton vb. pasta kalıbının tabanını ve yanlarını yanmaz
kağıt ile kaplayın.
Bir miktar limon soslu tiramisu kremayı pasta kalıbının
tabanına döşeyin.
Kedi dili bisküvileri kısa bir süre şekerlendirilmiş filtre
kahve ile ıslatıp tiramisu kremanın üzerine arzu edilen şekilde katlar halinde
dizin.
* Limon Soslu Tiramisu, kedi dili bisküvi katları şeklinde hazırlanacaksa
, bir kat Limon Soslu Tiramisu krema, bir kat filtre kahve ile ıslatılmış kedi
dili bisküvileri olmak üzere malzemeleri sırayla döşeyin.
*Kedi dili bisküvilerin sadece orta kısımda bulunması
isteniliyorsa önce Limon Soslu Tiramisu kremanın yarısını kalıbın tabanına
döşeyin, kremayı yarım saat buzlukta dondurun, kedi dili bisküvileri hafif
donan kremanın üzerine yerleştirin, Limon
Soslu kremanın diğer yarısıyla kedi dili bisküvilerin üzerini kapatın.
Limon Soslu Tiramisu yerleştirilen baton vb. pasta kalıbını temiz bir folyo ile sarıp
yaklaşık 10 -12 saat buzlukta donması için bekletin.
3.
Limon Soslu Tiramisuyu süslemek için teflon vb. tavada 100 gr. yaprak bademi
vb., 1 tatlı kaşığı tereyağı / margarin ve 1 -2 çay kaşığı toz şekerle kısık
ateşte altın sarısı renginde tahta kaşıkla karıştırarak kavurun, kavrulmuş yaprak bademleri vb. soğuması için bekletin.
Limon Soslu Tiramisu servise sunulurken, kalıptan
çıkarıp kavrulmuş bademler vb. ile
süsleyin.
Afiyet olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com