Karaorman Meyve
Soslu Yaş Pasta
Malzemeler:
Taban Pandispanya Kek
- 6 adet yumurta
- 2 ,5 küçük Türk kahvesi fincanı tozşeker
- 1 paket vanilya şekeri
- 3 - 4 damla vanilya aroması
- 1 fiske tuz
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı portakal / limon kabuğu rendesi
- 3 -4 yemek kaşığı ılık su
- 18o -200 gr. elenmiş un
Karaorman Meyve Sos
- 250 - 300 gr. karışık karaorman meyveleri ( dondurulmuş veya taze) *Böğürtlen, frambuaz, frenk üzümü, yaban mersini, karadut, kızılcık vb.
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 3 - 4 yemek kaşığı toz şeker
- 2 - 3 adet karanfil
Karaorman Meyve Sos Krema
- 600 sıvı krema
- 250 gr. labne peyniri
- 2 paket vanilya şekeri
- 4 - 5 yemek kaşığı pudra şekeri
- 2 paket vanilya şekeri
- 1 paket krema sıkıştırıcı toz
- 10 adet yaprak jelatin
Süslemek
İçin:
·
250 karışık karaorman
meyveleri ( dondurulmuş veya taze )
*Böğürtlen, frambuaz, frenk üzümü, yaban mersini, karadut,, kızılcık
vb.
·
1 çay kaşığı limon suyu
·
1 yemek kaşığı pudra şekeri
·
3 - 4 yemek kaşığı toz şeker
·
1 paket vanilya şekeri
·
2 - 3 adet karanfil
·
4 / 5 damla rum aroma (isteğe bağlı )
·
1 çay bardağı su
·
2 adet yaprak jelatin
·
9 - 12 adet taze ahududu
·
Taze nane yaprakları
- Hazırlanışı:
Taban Pandispanya Kek
6
adet yumurtanın sarılarını ve beyazlarını ayırın.
Derin
bir kapta yumurta beyazlarını, 1 fiske tuz, 1 paket vanilya şekeri ile çırpıcının
yüksek devri ile çırpın, çırpma işlemi sırasında 1 , 5 küçük Türk kahvesi fincanı
ile tozşekeri yavaş yavaş ilave ederek işleme yumurta beyazları kar halini
alana ve sertleşene kadar devam edin.
Küçük
bir kasede 6 adet yumurta sarisini ve 1 küçük Türk kahvesi fincanı toz şeker, 3- 4 yemek kaşığı ılık su ve
3 - 4 damla vanilya aroması ile bir çatal yardımı ile kisa bir süre karıştırıp çırpın.
200
gr. unu kabartma tozu ile eleyerek harmanlayın.
Daha
önceden çırpılmış yumurta beyazlarına yumurta sarılarını ve elenmiş unu ekleyip
bir mutfak spatulası ile yavaş hareketlerle ve geniş açılarla pandispanya
hamurunu söndürmeden malzemeler birbirine karışana kadar taban pandispanya keki
kısa bir süre karıştırın.
26
- 28 cm`lik kek kalıbının tabanına yanmaz kağıt döşeyin, taban kalıbın yan
yüzeyini yağlamayınız.
Taban
pandispanya Kek hamurunu kalıba döşeyin.
Önceden
ısıtılmış 180 derecelik fırında Taban Pandispanya Keki yaklaşık 40 -45 dakika pişirin.
Taban
Pandispanya Keki soğuması için dinlendirin.
Karaorman Meyve Sos
Orta
boy derin bir tencerede 250 gr. - 3oo gr. karışık karaorman meyvelerini limon
suyu ile ıslatın.
1
yemek kaşığı pudra sekeri ve 3 - 4 yemek kaşığı toz şekeri ve 2 - 3 adet
karanfili limonlu karaorman meyvelerine
ekleyip kısık ateşte kısa bir süre sekerler eriyene kadar pişirin.
*
Şeker miktarını damak tadınız ölçüsünde az veya fazla olarak belirleyiniz.
Mutfak
blendre ile pişen karaorman meyveleri ile sos hazırlayın.
Hazırlanan
sosu ince telli bir mutfak süzgecinden geçirin. Süzgeçten geçirme işlemini iki
defa tekrarlayın.
Pişen
sosu 3 adet ayrı kapta yada küçük kaselerde 6 yemek kaşığı / 3 yemek kaşığı / 2 yemek kaşığı ölçüşünde olmak üzere farklı miktarlarda ayırın
ve ılıması için dinlendirin.
Karaorman Meyve Sos Krema
600
gr. sıvı kremayı 3 yemek kaşığı pudra şekeri, 2 paket vanilya sekeri ve 1 adet
krema sıkıştırıcı toz ile çırpıcının yüksek devri ile krema sertleşene kadar çırpın.
Çırpılan
kremayı 2 ayrı kaba eşit miktarlarda ayırın.
Ayrı
bir kapta 250 gr. labne peynirini 1 - 2
yemek kaşığı pudra sekeri ile pürüzsüz bir krema elde edene kadar çırpıcının yavaş
veya orta devri ile kısa bir süre çırpın.
Pudra
sekeri ile çırpılan labne peynirini de 2
ayrı kaba eşit miktarda ayırın.
6 adet yaprak jelatini erimesi için soğuk su
bulunan bir kabin içerisinde bekletin.
................................................................................................................................
1. Taban pandispanya
keki yataydan ikiye bölün pasta tabanını pasta çemberinin içine yerleştirin.
2. Daha önceden ayrılan
2 yemek kaşığı kadar karaorman meyveli sostan 1 yemek kaşığı kadar alarak pasta
tabanını ıslatın.
3. Yumuşayan
jelatinleri elinizle sıkın, küçük bir tencerede kısık ateşte eritin.
4. Hazırlanan erimiş
jelatinleri pudra şekeri ile çırpılan 125 gr. labne peynir ve 300 gr. daha
önceden çırpılan krema ve 6 yemek kaşığı karaorman meyveli sos ile hızlı bir şekilde
karıştırın veya çırparak pasta tabanının üzerine döşeyin.
5. Taban
pandispanya kekin diğer yarısını kısaca üst tabanı da artan 1 yemek kaşığı
karaorman meyve sos ile kaplayın. Karaormam meyve sosu ile kaplanmış pasta üst tabanın
döşenen kremanın üzerine yerleştirin.
7.Yumuşayan
jelatinleri elinizle sıkın, küçük bir tencerede kısık ateşte eritin.
8.Eriyen
jelatinleri tekrar 125 gr. labne peyniri, 300 gr. daha önceden çırpılan krema
ve 3 yemek kaşığı karaorman meyvesi sos ile hızlı bir şekilde karıştırın pasta
üst tabanının üzerine döşeyin.
Hazırlanan
Karaorman meyve soslu pastayı yaklaşık 10 - 12 saat dinlendirin.
Karaorman Meyve Soslu Yas Pasta Süsleme İşlemi:
2
adet yaprak jelatini yumuşayabilmesi için soğuk su bulunan bir kabin içerisinde
bekletin.
Orta
boy bir tencerede 250 gr. karışık karaorman meyvelerine , 1 çay kaşığı limon
suyu, 1 yemek kaşığı pudra sekeri, 3 - 4 yemek kaşığı toz seker ,1 çay bardağı su, 1 paket
vanilya şekeri, 2 - 3 adet karanfil ve isteğe bağlı olarak 4 - 5 damla rum
aroma ekleyip kısık ateşte kısa bir süre şekerler eriyene kadar pişirin.
*
Şeker miktarını damak tadınız ölçüsünde az veya fazla olarak belirleyiniz.
Mutfak
blendre ile pişen karaorman meyveleri ile sos hazırlayın.
Hazırlanan
sosu ince telli bir mutfak süzgecinden geçirin. Süzgeçten geçirme işlemini iki
defa tekrarlayın.
Yumuşayan
jelatinlerini eliniz ile sıkın küçük bir tencerede eritin.
Eriyen
jelatinleri ılık karaorman meyveli sos ile karıştırın.
Taze
ahududu vb. meyveleri Pasta yan yüzeyden artan meyveli sos ile kaplayın.
Karaorman Meyve Soslu Yas Pastayı sos ile kaplı
ahududu meyveleri ve taze nane yaprakları ile
süsleyin.
Karaorman Meyve
Soslu Yas Pastayı yaklaşık 1 - 2 saat
tekrar dinlendirin.
Afiyet
olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com