Malzemeler:
Tart Hamuru:
- 300
gr. elenmiş un
- 1,5 çay bardağı ince toz şeker
- 1 fiske tuz
- 200 gr. tereyağı / margarin
- 1 yumurta
- 3-4 damla limon aroması
İrmikli
Puding :
- 700 ml. süt
- 1 adet vanilya çubuğu
- 2 çay bardağı ince toz şeker
- 1,5 -2 çay bardağı ince irmik
- 3 damla limon aroması
- 2 yumurta sarısı
- 2 yumurta beyazı
- 1 fiske tuz
- 300 gr. taze yaban mersini
- 1,5 yemek kaşığı ince toz şeker
Süslemek
icin:
- Kırmızı tart jöle
- 1 yemek kaşığı ince toz şeker
- Kırmızı frenk üzümü
Hazırlanışı :
1.Tart Hamuru
Derin bir kabın içerisine unu eleyin.
Elenmiş unu ince toz şeker ve 1
fiske tuz ile karıştırın.
Tereyağı veya margarini küp şeklinde kesip,
1 adet yumurta ile ve 3 - 4 damla
limon aroması ile birlikte elenmiş şekerli un karışımına ekleyin.
Tart hamurunu pürüzsüz bir hamur elde edene kadar elinizle yoğurun.
Tart hamurunu temiz bir folyoya sarıp yarım saat kadar buzdolabında
dinlendirin.
Dikdörtgen şeklinde bir tepsiye yanmaz kağıt döşeyin.
Kalıbın yanlarını yağlayın.
Tart hamurunu kalıbın büyüklüğü ölçüsünde açın, kenarlarını düzgün bir biçimde
kesip kalıbın yanları da dahil olmak üzere yerleştirin.
Hamurun tabanında delikler açın.
Tart hamurunun üzerine tekrar yanmaz kağıt yerleştirip üzerine ağırlık
(kuru baklagiller vb. serpiştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında tart hamurunu 15- 20 dakika kadar
pişirin.
Tart hamurunu soğuması için kısa bir süre dinlendirin.
2.İrmikli
Puding:
Vanilya çubuğunu sivri bir bıçakla ortadan ikiye ayırın.
Vanilya özünü çıkartıp, 700 ml. süt ve 2 çay bardağı ince toz şekerle pişirin.
1,5 - 2 çay bardağı ince irmiği pişen şekerli süte yavaş yavaş ekleyin, sürekli
karıştırarak irmikli puding hazırlayın.
İrmikli pudinge limon aromasını da ekleyip ılıması için dinlendirin.
Yumurta beyazlarını 1 fiske tuz ile kar halini alana kadar, bir çırpıcı
yardımıyla çırpın.
Yumurta sarılarını irmikli pudinge ekleyip tahta bir kaşıkla pudingi karıştırın.
Kar halinde çırpılmış yumurta beyazlarını da irmikli pudinge ekleyin ve kısa
bir süre daha irmikli pudingi yavaş hareketlerle karıştırın.
3.Yaban Mersinli İrmikli Tart
Soğuyan tart hamurunun üzerindeki yanmaz kağıdı ve ağırlıkları kaldırın.
İrmikli Pudingi tart hamurunun üzerine döşeyin.
300 gr. kadar taze yaban mersini meyvelerini pudingin
üzerine paylaştırın.
Pudingin üzerine 1,5 yemek kaşığı kadar toz şeker
serpistirip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 -40 dakika kadar daha Yaban
Mersinli İrmikli Tartı pişirin.
Üzeri için kırmızı tart jöleyi paketin üzerindeki
tarife göre pişirin.
*Renksiz tart jöle kullanılıyorsa frenk üzümü suyu
veya vişne suyu ile jöleyi pişirip kırmızı tart jöle elde edilebilir.
Pişen kırmızı tart jöle, frenk üzümleri ve toz şeker
ile “Yaban Mersinli İrmikli Tartı “ süsleyin.
Kırmızı örtüyle kaplanmış İrmikli Puding
Matador kırmızısı
Yaban mersinli nefis bir tart!
Hayal mi bu kalp atışı?
Afiyet olsun, kolay gelsin!