Pudingli Şeftali
Turtası
Malzemeler:
Taban :
- 250-300 gr. elenmiş un
- 2 çay bardağı doğal esmer
toz şeker
- 150 gr. tereyağı /margarin (oda sıcaklığında)
- 1 adet yumurta
- Yarım limon kabuğu rendesi veya 5-6 damla limon aroması
Pudingli
Krema :
- 1 büyük su bardağı süt
- 3 adet yumurta sarısı
- Yarım su bardağı elenmiş un
- 1, 5 - 2 çay bardağı ince
toz şeker
- 1 paket vanilya şekeri
- 2-3 adet iri şeftali
- 2-3 yemek kaşığı kayısı veya şeftali reçeli
Hazırlanışı:
1. Derin bir kapta
unu eleyin.
Elenmiş unu oda sıcaklığındaki tereyağı veya margarin ile yoğurun.
Yumurta, doğal esmer toz şeker ve limon kabuğu rendesi (5 - 6 damla limon
aroması) ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir taban hamuru hazırlayın.
Hamuru temiz bir torba veya folyaya sarıp yarım saat buzdolabında
dinlendirin.
2. Pudingli krema
hazırmak için önce sütü pişirin, ocaktan alın.
Yumurta sarılarını,1,5 -2 çay bardağı ince toz şeker, vanilya şekeri, yarım
su bardağı kadar un ile çırpın, krema haline getirin.
Krema halinde çırpılan yumurta sarıları, un ve toz şekerli karışımı ocaktan
alınan sıcak süte yavaş yavaş karıştırın.
Karışımı tekrar ocakta koyulaşana ve puding kıvamına gelinceye kadar karıştırarak
pişirin.
Pudingli kremayı soğuması için dinlendirin.
3. Kilitli bir kek
kalıbının tabanına yanmaz kağıt döşeyin. Kek kalıbının yanlarını yağlayın.
Dinlenen taban hamurunu kalıbın yanlarını da örtecek büyüklükte açıp, kalıba
yerleştirin.
Turta taban hamurunu bircok yerinden delin.
Kilitli kalıba döşenen hamuru tekrar yanmaz kağıtla kaplayıp üzerine
ağırlık yapması için baklagiller (kuru bazelye veya fasulye vb.) yerleştirin.
Taban hamurunu yaklaşık 30 dakika kadar önceden ısıtılmış 180 derecelik
fırında hafif pişirip üzerindeki baklagilleri alın ve taban hamurunu soğutun.
4. 1 adet şeftaliyi temizleyip , kabuklarını soyun, küp
seklinde doğrayın.
Soğuyan taban hamurunun içerisine pudingli kremayı boşaltın.
Küp şeklinde küçük dilimlenen şeftalileri pudingin içerine
ekleyin.
Önceden ısıtılmış fırında tekrar 40- 45 dakika kadar Pudingli Şeftali Turtasının yanları kızarana kadar pişirin.
Geri kalan şeftalileri temizleyip ince ince dilimleyin.
- Kalıbın büyüklüğü ölçüsünde şeftali az geliyorsa 3 adetten daha
fazla şeftali kullanmak gerekir.
Pudingli Şeftali Turtasının pişmesine yakın dilimlenmiş
şeftalileri yerleştirip 10 dakika kadar daha “Pudingli Şeftali Turtasını” pişirin.
Pudingli Şeftali Turtasını soğuması için dinlendirin.
Kayısı veya şeftali reçelini bir tencerede ısıtın. Eriyen
kayısı veya şeftali reçelini bir fırça yardımıyla Pudingli Şeftali Turtasının
üzerini parlatıp süsleyin.
Herkes memnun hayatından yaz gününde
Herkes memnun hayatından yaz gününde
Güzel olan
Mutfaktaki melodi ve mis gibi şeftali kokusu….
Pudingli Şeftali Turtası nefıs bir damak tadı…
Parlayan yıldız yaz gecesinde…
Afıyet olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com