Vişneli Ekmek
Malzemeler:
Ekmek Hamuru:
- 500 gr. elenmiş un
- 1 çay bardağı ince toz şeker
- 2 paket vanilya şekeri
- 1 fiske tuz
- Yarım çay kaşığı tarçın
- 1 paket yaş maya (42 gr.)
- 1 adet yumurta (M)
- 2 yemek kaşığı tereyağı /margarin (oda sıcaklığında)
- 350 ml. süt
- *Hamuru yoğurmak için 1- 2 su bardağı kadar elenmiş un
Vişneli Sos
·
350 gr. vişne
·
6-8 yemek kaşığı ince toz şeker
·
Yarım çay kaşığı tarçın
·
1-1,5 yemek kaşığı vanilyalı puding tozu
·
50 gr. tuzsuz / kabuksuz badem (toz veya
kırılmış)
Süslemek için:
- 1 adet
yumurta sarısı
- Tuzsuz
, kabuksuz kırılmış veya yaprak
badem
Hazırlanışı:
Mayalı Ekmek Hamuru:
1. Derin bir kapta 500
gr. unu eleyin.
Elenmiş una, ince toz şekeri, 2 paket vanilya şekeri, 1 fiske tuz, yarım
çay kaşığı tarçını ekleyip harmanlayın.
250 ml. sütü hafif ılıtın.
Harmanlanan şekerli unun ortasını açıp 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı
tereyağı / margarin, ufalanmış yaş maya ve ılık sütü ilave edip çırpıcının hamur
karıştırma uclarıyla orta devirde ekmek hamuru malzemelerini esnek ve pürüzsüz olana kadar yaklaşık 7-8 dakika kadar
karıştırın.
Kabın ağzını hava almayacak şekilde kapatın veya örtün.
Mayalı ekmek hamurunu sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar bekletin.
*Bekleme süresi ortamın sıcaklığına göre 1 saatten daha uzun sürebilir.
100 ml. süte, 1 yemek kaşığı tereyağı / margarin ekleyip hafif ılıtın.
Bekletilerek hacmi genişleyen mayalı hamura, tekrar tereyağlı /margarinli ılık sütü ilave edip, çırpıcının hamur karıştırma uçlarıyla 4-5
dakika kadar karıştırın.
1 su bardağı kadar elenmiş unu ilave ederek hamuru esnek ve pürüzsüz bir
hamur olana kadar, çırpıcının hamur karıştırma uçlarıyla veya el ile, mayalı ekmek hamurunu ikinci kez yoğurun.
*Unun kalitesine göre 1 su bardağından daha az veya daha fazla elenmiş un
kullanılabilir.
Kabın ağzını hava almayacak şekilde kapatın veya örtün.
Mayalı ekmek hamurunu sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar daha
bekletin.
*Bekleme süresi ortamın sıcaklığına göre 1 saatten daha uzun sürebilir.
2. Vişneli Sos
350 gr. vişneyi yıkayıp, çekirdeklerini çıkarın.
Bir tencerede çekirdekleri çıkarılmış vişne, 7- 8 yemek kaşığı toz şeker,
yarım çay kaşığı tarçın ve 50 gr. kırılmış veya toz bademi karıştırıp yaklaşık
30 dakika bekletin.
Tenceriyi ocağa alıp kısık ateşte şekerli vişneleri pişirin.
Blender yardımı ile şekerli vişneleri püre haline getirin.
*Şeker miktarının az olduğu düşünülüyorsa bir iki kaşık daha ilave
edilebilir.
1 -1,5 yemek kaşığı kadar vanilyalı puding tozunu ilave edip vişneli sosu
kısa bir daha kısık ateşte pişirip pürüzsüz bir vişne sosu hazırlayın.
3. Vişneli Ekmek
Baton kek ve ekmek kalıbının tabanına yanmaz kâğıt döşeyin. Kalıbın
yanlarını yağlayın.
Mayalı
ekmek hamurunu bir bıçakla dört parçaya bölüp, dört adet beze hazırlayın.
Ekmek
hamurunu rahat çalışabilmek için çalışma tezgâhına un serpiştirin.
Baton
ekmek kalıbının uzunluğunda, ekmek hamuru bezelerini dikdörtgen şeklinde hafif
un serperek açın.
Vişneli
sosu bezelerin üzerine kaşıkla sürüp, rulo şeklinde sarın.
İki
adet vişneli ekmek hamur ruloyu baton ekmek kalıbının alt tabanına, iki adetini
ise üste gelecek şekilde uzunlamasına kalıba yerleştirin.
Vişneli
Ekmek Hamurunun üzerine yumurta sarısı sürün.
Tuzsuz
kırılmış veya yaprak badem ile süsleyin.
Önceden
ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 45 -60 dakika, Vişneli Ekmeğin üzeri
ve tabanı kızarana ve içini çekene kadar pişirin.
Vişneli
Ekmek,
Vişne
Reçelli Vişneli Ekmek
Ekmek
arası Vişne!
“Vişneli
mi? “
Ne
bileyim senin Vişneli Ekmek işte!
Tadını
çıkarmaya bak!
Harika!
Afiyet
olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com