Çikolata
Kaplı Ayvalı Parfe
Malzemeler
* 4 - 6 kişilik
Fırında Ayva püresi için:
- 2 adet
Ayva
- Çeyrek
limon suyu
- 8 yemek
kaşığı toz şeker
- 8
yemek kaşığı pudra şekeri
- 1
paket vanilya şekeri
- 1
fiske toz karanfil
- 100
gr. tereyağı
- 1 .1,5
çay bardağı su
Parfe Krema:
- 4 adet
yumurta sarısı (M)
- 1,5 –
2 çay bardağı ince toz şeker
- 1
tatlı kaşığı vanilya şekeri
- Yarım
çay kaşığı limon kabuğu rendesi
- 200 gr. sıvı krema
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 paket krema sıkıştırıcı
- Fırınlanmış ayva püresi
Süslemek için:
- 100 gr. sütlü veya bitter çikolata
- Pralin çikolata vb.
Hazırlanışı:
1. Ayvaları temizleyin, kabuklarını soyup
çekirdeklerini çıkarıp ayırın ve dörde bölün.
Dilimlenmiş ayvaları çeyrek limon ile ovuşturun cam vb.
bir fırın tepsisine yerleştirin.
Her dilim ayvanın üzerine 1 yemek kaşığı ince toz şeker,
1 yemek kaşığı pudra şekeri, küçük küp şeklinde kesilmiş / kesme seker büyülüğünde tereyağı ilave edin.
1 paket vanilya şekerini ve 1 tutam kadar karanfili
şekerli ayvaların üzerine serpiştirin.
1- 1,5 çay bardağı su ilave edin.
Ayva çekirdeklerini temiz bir tülbente sarın ayvaların
aralarına yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ayvalar
yumuşayana , altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 1 saat kadar pişirin.
Fırınlanan ayvaları cam vb. tepsiden şerbetini süzerek çıkarın, çekirdekli
tülbenti çıkarın.
Fırınlanmış ayvaları blender yardımı ile yüksek devirde
püre haline gelene kadar çekin.
Düzgün ve ince, pürüzsüz bir ayva sosu için ikinci
defa ince delikli bir süzgeçten geçirmeniz önerilir.
Hazırlanan fırınlanmış ayva püresini daha sonra parfe
yapımında kullanılmak üzere ayırın.
2.
Cam vb. derin bir kapta 4 adet yumurta sarısını 1, 5 -2 su bardağı ince toz şeker
ve 1 paket vanilya şekeri ile çırpıcının yüksek devri ile köpürene ve açık
renkli bir krema elde edene kadar benmari usulü / sıcak su bulunan bir tencerenin
üzerinde çırpın.
*Benmari usulü yumurtaları şeker ile çırpma işlemi
esnasında alttaki sıcak suyu kaynatmadan orta ateşte çırpılmasına dikkat
ediniz.
Köpürtülerek çırpılmış yumurtalı şekerli kremaya yarım
çay kaşığı kadar limon kabuğu rendesi ekleyip, 5 -10 dakika kadar daha soğuk su
bulunan başka bir tencerenin üzerinde çırpma işlemine devam edin.
3. 200 gr. sıvı kremayı, 1 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 paket vanilya sıkıştırıcısı
ile çırpıcının yüksek devri ile çırpın.
4. Benmari
usulü çırpılmış yumurtalı kremaya, çırpılmış sıvı krema ve ayva püresini ekleyip,
pasta / kek karıştırma spatulası ile
malzemeler birbirinin içine geçene kadar yavaş hareketlerle Ayvalı Parfeyi
karıştırın.
Ayvalı parfeyi çember tatlı kalıplarına veya kuplara vb.
paylaştırın.
Ayvalı parfeyi sertleşebilmesi yaklaşık 6 – 8 saat kadar derin dondurucuda bekletin.
Ayvalı parfeyi servis yaparken kalıplardan çıkarıp,
benmari usulü eritilmiş çikolata ile kaplayın, çikolata pralinler vb. ile süsleyin.
Afiyet olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com