*4 - 6 kişilik
Malzemeler:
- 2 adet
yumurta beyazı (M)
- 2 adet
yumurta sarısı (M)
- 1, 5
çay bardağı ince toz şeker
- 1
paket vanilya şekeri
- 1
fiske tuz
- 1 çay kaşığı tarçın
- Yarım limon suyu
- Yarım limon kabuğu rendesi
- 5 – 6
damla rum aroma (isteğe bağlı)
- 2
yemek kaşığı mısır nişastası
- 3 - 4 adet orta boy kırmızı elma
- 4 -5
adet tost ekmeği
- 1 su bardağı süt
*Güveç kalıbını yağlamak için tereyağı / margarin
Süslemek için:
- Pudra
şekeri vb.
- Tarçın
- Fındık
içi, ceviz içi vb.
Hazırlanışı:
1. Derin bir kapta yumurta beyazlarını, 1 fiske tuz ile çırpıcının yüksek
devri ile kısa bir süre çırpın, çırpma işlemi sırasında yarım çay bardağı ince
toz şekeri yavaş yavaş çırpılan yumurta beyazlarına
ekleyerek şekerler eriyip kar halini alana kadar çırpma işlemine devam edin.
Kar halinde şekerle çırpılan yumurta beyazlarını daha sonra kullanılmak
üzere buzdolabında bekletin.
2. Derin bir kapta yumurta sarılarını , 1 paket vanilya şekeri, yarım çay
bardağı ince toz şeker ile çırpıcının yüksek devri ile köpürene ve açık renkli bir krema halini alana
kadar çırpın.
Krema halinde çırpılan şekerli yumurta sarılarına 1 çay kaşığı limon suyu, limon
kabugu rendesi , isteğe bağlı olarak 5 - 6 damla rum aroması ekleyip krema
karıştırma spatulası vb. ile karıştırın.
3. Elmaları temizleyin, bir bıçak yardımı ile çekirdeklerini çıkarıp ince şekilde
dilimleyin
Elma dilimlerini kararmaması için
limon suyu ile ıslatın.
4. Derin bir kasede 1 su bardağı süt ve yarım çay bardağı ince toz şekeri karıştırın.
5. Güveç kalıbının tabanını tereyağ / margarin ile yağlayın.
6. Tost ekmeklerini üçgen şekilde kesip şekerli süt ile
ıslatın , dilimlenmiş elmalar ile birlikte istenilen şekilde güvece döşeyin. Tost
ekmekleri ve elmaları güvece döşeme işlemi sırasında 1 çay kaşığı kadar tarçını
ekmek
ve elma dilimlerinin aralarına serpiştirin.
*İsteğe bağlı olarak fındık, ceviz içi vb. malzemeler de ekmek ve elma
dilimlerinin aralarına serpiştirilebilir.
7. Daha önceden çırpılan şekerli yumurta sarılarına, kar halinde çırpılan şekerli
yumurta beyazlarını ve 2 yemek kaşığı elenmiş mısır nişastasını ekleyip krema
karıştırma spatulası ile yavaş hareketlerle malzemeler birbirinin içine geçene
kadar kısa bir süre karıştırın.
Tost ekmekleri ve elmalarla döşenen güvecin üstünü hazırlanan yumurtalı
beze ile kaplayın.
8. Önceden ısıtılan 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar Güveçte Elmalı Ekmek
Tatlısını pişirin.
Güveçte Elmalı Ekmek Tatlısını pudra şekeri ve tarçın ile süsleyin, vanilya
sosu, dondurma vb. tatlarla sıcak olarak servise sunun.
Afiyet olsun, kolay gelsin!
PastalarTatlilar.com