4 Ekim 2011

Cappuccino Yoğurt Pastası ile Sonbahar Keyfi




Pasta Tabanı:
Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 3-4 yemek kaşığı sıcak su
  • 1,5 cay bardağı tozseker
  • 2 paket vanilya şekeri
  • 1 çay bardağı elenmiş un
  • Yarım çay bardağı nişasta (60gr.)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu (üzerindeki tepeyi alınız) 
Krema Malzemesi
  • 25 gr. Cappuccino tozu
  • 3 yemek kaşığı sıcak su
  • 9 adet yaprak jelatin
  • 500 gr. süzme yoğurt
  • 1,5 çay bardağı tozşeker
  • 500 ml. sıvı krema (çiğ krema)
  • Üzerini süslemek için:
  • Çikolata rendesi veya az miktarda cappuccino tozu 


Pasta Tabanı Hazırlanışı:

Pasta tabanı hamurunu Hazırlamak için derin bir kap seçin. Yumurtaları , 3-4 yemek kaşığı sıcak suyu bir çırpıcı yardımıyla yüksek devirde yaklaşık 2 dakika kadar köpüklü bir krema kıvamını alana kadar çırpın.

Tozşeker vanilya şekerini karıştırıp yaklaşık  2 dakika daha tozşekerler eriyene kadar  çırpmaya devam edin.

Elenmiş un, nişasta ve kabartma tozunu ilave edin. Unun kalitesine göre hamurun çok cıvık olduğunu düşünüyorsanız bir yemek kaşığı daha un ilave edebilirsiniz. Unu ve nişastayı ekledikten sonra yavaş devirde veya tahta bir kaşıkla taban hamurunu karıştırın.


26 cm çapında bir pasta kalıbını yanmaz kağıtla döşeyin veya alıbı yağlayıp unlayın. Hamuru kalıba döküp önceden ısıtılmış  180 derecelik fırında 30 dakika pişirin.

Pasta tabanını kalıptan çıkarın ve soğumaya bırakın.

Pasta tabanı soğuduktan sonra yatay olarak ikiye bölün.Altta kalan tabanı geniş bir tabağa alıp pasta kasnağının içine yerleştirin. Kremanın düzgün sertleşebilmesi için pasta kasnağı kullanmak gerekiyor, eğer pasta kasnağı yok ise yuvarlak pasta kalıbının kasnak kısmınında kullanabiliriz.



Kremanın hazırlanışı:

1. 25 gr. Cappuccino tozunu 3-4 yemek kaşığı sıcak su ile ıslatın, topakları var ise biraz karğştırıp soğumaya bırakın.

2. Dokuz adet  yaprak jelatini bir tencerenin içine soıuk su koyup jelatinler yumuşayana kadar bekletin.

3. Yoğurdun varsa üste kalan suyunu süzün tozşeker ile karıştırın.Daha önce ıslatıp soğumaya aldığınız cappuccino ile tozşekerli yoğurdu karıştırın.

4. Yumuşayan jelatinlerin  suyunu elinizle sıkın ve bir tencerede ağır ateşte çok kısa bir süre jelatinler eriyene kadar ısıtın.

5. Cappuccino ile karıştırdığımız toz şekerli yoğurt karışımına erimiş jelatin sıvısını ekleyin.

6. Cappuccinolu jelatinli yoğurt karışımı bir süre jelleşebilmesi için bekletin.

7. Sıvı kremayı çırpıp (veya pastane çiğ kreması kullanın) cappuccino- yoğurtlu karışıma ekleyin

Not: Daha az miktarda krema kullanmak istiyorsak krema malzeme ölçülerinin yarısı kullanılabilir.


Pasta kasnağının içine yerleştirdiniz pasta alt tabanına bir miktar krema döşeyin.

Üzerine ikinci pasta tabanını yerleştirin.

İkinci tabanın üzerine geri kalan kremayı döşeyin.Ebruli şekiller vermek istiyorsak pastanın üzerine bir çay kaşığı cappuccino tozu  serpin. Cuppiccinolu Yogurtlu Pastayı iki-üç saat kadar buzdolabında bekletin. (Krema kısmı hafif jelleşmeye başlayınca üzerine ebruli şekiller vermek daha kolay oluyor.)

Cappuccinolu Yoğurtlu Pastamızın yanlarını veya üst kısmını cappuccino tozu veya çikolata rendesi ile süsleyebilirsiniz.



Sanırım, cappuccinonun hazırlanma yöntemi Avusturya kahve kültürünün özel kahvesi kapuzinesinden  adını almış. Kapuzine sıvı krema ile tatlandırılmış mokka kahvedir. Bir zamanlar italyada görev yapan Kapuzine içmek isteyen Avusturyalı askerlerin italyada buldukları bir kahve pişirme yöntemi…Ama bugünkü  „Kapuze” (cappuccio) ile  cappuccinonun uzaktan yakından bir benzerligi yok elbette…


Pek çok kişi için büyük bir keyif; kimileri içinse vazgeçilmez bir alışkanlık cappuccino….

Mis gibi kokan sıcacık bir kahvenin yanında  bir dilim Cappuccino Yoğurt Pastası”,
müzik,  sevdikleriniz ve sonbaharın altın sarısı romantiği..

Hayat bu daha ne olsun:)

Haydi sevdiklerinle sonbaharin keyfini çıkar ve  fısılda ;


“Gözlerine bakarken umurumda değil
  mevsimler.
 Gülüşün hep deniz kenarı bana……. „
 Nazım Hikmet

Kolay gelsin, afiyet keyifler olsun!!!!







Popüler Tarifler