7 Mayıs 2015

Karaorman Meyve Soslu Yaş Pasta



Karaorman Meyve Soslu Yaş Pasta

Malzemeler:

Taban Pandispanya Kek

  •          6 adet yumurta
  •          2 ,5 küçük Türk kahvesi fincanı tozşeker
  •          1 paket vanilya şekeri
  •          3 - 4 damla vanilya aroması
  •          1 fiske tuz
  •          1 çay kaşığı kabartma tozu
  •          Yarım çay kaşığı portakal / limon kabuğu rendesi
  •          3 -4 yemek kaşığı ılık su
  •          18o -200 gr. elenmiş un

Karaorman Meyve Sos

  •          250 - 300 gr. karışık karaorman meyveleri ( dondurulmuş veya taze) *Böğürtlen, frambuaz, frenk üzümü, yaban mersini, karadut,  kızılcık vb.
  •          1 tatlı kaşığı limon suyu
  •          1 yemek kaşığı pudra şekeri
  •          3 - 4 yemek kaşığı toz şeker
  •          2 - 3 adet karanfil

Karaorman Meyve Sos Krema
  •          600 sıvı krema
  •          250 gr. labne peyniri
  •         2 paket vanilya şekeri
  • 4 - 5 yemek kaşığı pudra şekeri
  •          2 paket vanilya şekeri
  •          1 paket krema sıkıştırıcı toz
  •          10  adet yaprak jelatin

Süslemek İçin:

·         250  karışık karaorman meyveleri ( dondurulmuş veya taze )
*Böğürtlen, frambuaz, frenk üzümü, yaban mersini, karadut,, kızılcık vb.
·         1 çay kaşığı limon suyu
·         1 yemek kaşığı pudra şekeri
·         3 - 4 yemek kaşığı toz şeker
·         1 paket vanilya şekeri
·         2 - 3 adet karanfil
·         4 / 5 damla rum aroma (isteğe bağlı )
·         1 çay bardağı su
·         2 adet yaprak jelatin
·         9 - 12  adet taze ahududu
·         Taze nane yaprakları
  • Hazırlanışı:
Taban Pandispanya Kek

6 adet yumurtanın sarılarını ve beyazlarını ayırın.

Derin bir kapta yumurta beyazlarını, 1 fiske tuz, 1 paket vanilya şekeri ile çırpıcının yüksek devri ile çırpın, çırpma işlemi sırasında 1 , 5 küçük Türk kahvesi fincanı ile tozşekeri yavaş yavaş ilave ederek işleme yumurta beyazları kar halini alana  ve sertleşene kadar devam edin.

Küçük bir kasede 6 adet yumurta sarisini ve 1 küçük Türk kahvesi fincanı toz şeker, 3- 4 yemek kaşığı ılık su ve 3 - 4 damla vanilya aroması ile bir çatal yardımı ile kisa bir süre karıştırıp çırpın.

200 gr. unu kabartma tozu ile eleyerek harmanlayın.

Daha önceden çırpılmış yumurta beyazlarına yumurta sarılarını ve elenmiş unu ekleyip bir mutfak spatulası ile yavaş hareketlerle ve geniş açılarla pandispanya hamurunu söndürmeden malzemeler birbirine karışana kadar taban pandispanya keki kısa bir süre karıştırın.

26 - 28 cm`lik kek kalıbının tabanına yanmaz kağıt döşeyin, taban kalıbın yan yüzeyini yağlamayınız.

Taban pandispanya Kek hamurunu kalıba döşeyin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında Taban Pandispanya Keki yaklaşık 40 -45 dakika pişirin.
Taban Pandispanya Keki soğuması için dinlendirin.

Karaorman Meyve Sos

Orta boy derin bir tencerede 250 gr. - 3oo gr. karışık karaorman meyvelerini limon suyu ile ıslatın.

1 yemek kaşığı pudra sekeri ve 3 - 4 yemek kaşığı toz şekeri ve 2 - 3 adet karanfili  limonlu karaorman meyvelerine ekleyip kısık ateşte kısa bir süre sekerler eriyene kadar pişirin.
* Şeker miktarını damak tadınız ölçüsünde az veya fazla olarak belirleyiniz.

Mutfak blendre ile pişen karaorman meyveleri ile sos hazırlayın.

Hazırlanan sosu ince telli bir mutfak süzgecinden geçirin. Süzgeçten geçirme işlemini iki defa tekrarlayın.

Pişen sosu 3 adet ayrı kapta yada küçük kaselerde  6 yemek kaşığı / 3  yemek kaşığı /  2 yemek kaşığı  ölçüşünde olmak üzere farklı miktarlarda ayırın ve ılıması  için dinlendirin.

Karaorman Meyve Sos Krema

600 gr. sıvı kremayı 3 yemek kaşığı pudra şekeri, 2 paket vanilya sekeri ve 1 adet krema sıkıştırıcı toz ile çırpıcının yüksek devri ile krema sertleşene kadar çırpın.

Çırpılan kremayı 2 ayrı kaba eşit miktarlarda  ayırın.

Ayrı bir kapta 250 gr. labne peynirini  1 - 2 yemek kaşığı pudra sekeri ile pürüzsüz bir krema elde edene kadar çırpıcının yavaş veya orta devri ile kısa bir süre çırpın.

Pudra sekeri  ile çırpılan labne peynirini de 2 ayrı kaba eşit miktarda ayırın.

 6 adet yaprak jelatini erimesi için soğuk su bulunan bir kabin içerisinde bekletin.

................................................................................................................................
1. Taban pandispanya keki yataydan ikiye  bölün  pasta tabanını pasta çemberinin içine yerleştirin.

2. Daha önceden ayrılan 2 yemek kaşığı kadar karaorman meyveli sostan 1 yemek kaşığı kadar alarak pasta tabanını ıslatın.

3. Yumuşayan jelatinleri elinizle sıkın, küçük bir tencerede kısık ateşte eritin.

4. Hazırlanan erimiş jelatinleri pudra şekeri ile çırpılan 125 gr. labne peynir ve 300 gr. daha önceden çırpılan krema ve 6 yemek kaşığı karaorman meyveli sos ile hızlı bir şekilde karıştırın veya çırparak pasta tabanının üzerine döşeyin.

5. Taban pandispanya kekin diğer yarısını kısaca üst tabanı da artan 1 yemek kaşığı karaorman meyve sos ile kaplayın. Karaormam meyve sosu ile kaplanmış pasta üst tabanın döşenen kremanın üzerine yerleştirin.

6. 4 adet yaprak jelatini erimesi için soğuk su bulunan bir kabın içerisinde erimesi için bekletin.

7.Yumuşayan jelatinleri elinizle sıkın, küçük bir tencerede kısık ateşte eritin.

8.Eriyen jelatinleri tekrar 125 gr. labne peyniri, 300 gr. daha önceden çırpılan krema ve 3 yemek kaşığı karaorman meyvesi sos ile hızlı bir şekilde karıştırın pasta üst tabanının üzerine döşeyin.

Hazırlanan Karaorman meyve soslu pastayı yaklaşık 10 - 12 saat  dinlendirin.

Karaorman Meyve Soslu Yas Pasta Süsleme İşlemi:

2 adet yaprak jelatini yumuşayabilmesi için soğuk su bulunan bir kabin içerisinde bekletin.
Orta boy bir tencerede 250 gr. karışık karaorman meyvelerine , 1 çay kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı pudra sekeri, 3 - 4 yemek kaşığı toz seker ,1 çay bardağı su, 1 paket vanilya şekeri, 2 - 3 adet karanfil ve isteğe bağlı olarak 4 - 5 damla rum aroma  ekleyip kısık ateşte kısa bir süre şekerler eriyene kadar pişirin.

* Şeker miktarını damak tadınız ölçüsünde az veya fazla olarak belirleyiniz.

Mutfak blendre ile pişen karaorman meyveleri ile sos hazırlayın.

Hazırlanan sosu ince telli bir mutfak süzgecinden geçirin. Süzgeçten geçirme işlemini iki defa tekrarlayın.

Yumuşayan jelatinlerini eliniz ile sıkın küçük bir tencerede eritin.

Eriyen jelatinleri ılık karaorman meyveli sos ile karıştırın.

Karaorman meyve soslu pastanın üzerini hazırlanan karaorman meyveli sos ile kaplayın.

Taze ahududu vb. meyveleri Pasta yan yüzeyden artan meyveli sos ile kaplayın.

Karaorman Meyve Soslu Yas Pastayı sos ile kaplı ahududu meyveleri ve taze nane yaprakları ile  süsleyin.

Karaorman Meyve Soslu Yas Pastayı yaklaşık 1 - 2  saat tekrar dinlendirin.

Afiyet olsun, kolay gelsin!

PastalarTatlilar.com




Popüler Tarifler