24 Ağustos 2011

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Dünyaca ünlü Fransız mutfağının en klasik ve tanınmış tatlısı
Elmalı Turta “Tarte Tatin” dir.
Tarte Tatin özel bir tencerede (Orijinal Tarte Tatin bakır tencerede pişirilir) deyim yerindeyse elmaların baş aşağı şekilde tersten karamelize edilerek pişirilmesiyle ve piştikten sonra karamelize edilmiş elmaların üstte kalacak şekilde tencerenin ters çevrilmesi yöntemiyle piş en nefis bir tad. Bu yöntemle karamelize edilerek pişen elmalar damaklarımızda unutulmayacak kadar farklı bir aroma sunar.


19. Yüzyılda Fransa Loir`da Lamotte-Beuvron isimli küçük bir kasabada yaşayan Francoise und Stefanie Tatin isimli iki kız kardeşin işlettikleri otelin mutfağında elmalı turta pişirirken yaptıkları yanlışlık sonucu tesadüfen buldukları bu pişirme yönteminin ilginçte bir hikâyesi var...

*Örnek olmasi ve denemeniz dilegimle örnek bir "Tarte Tatin" tarifi de benden…

Tarte Tatin -hamuru
150 gr. Un (elenmiş)
60gr. Tereyağı
60 gr.tozşeker
1 yumurta
1 çay kaşığı kabarma tozu
(Veya rahatlıkla hazır satılan milföy hamurunu da kullanabiliriz.)

Tarte Tatin -iç malzeme
150 gr. Tereyağı
125 gr.tozşeker
1kg Elma
2 çay kaşığı vanilya şekeri veya 1 doğal vanilya çubuğu

Hazırlanışı:

•Önce verilen malzemelerle Tarte Tatin hamurunu hazırlayıp, yarım saat kadar buzdolabında bekletin.
•Fırına dayanıklı orta büyüklükte yassı bir tencerede 100 gr.toz şekeri karamelize edin. (Karamelize ederken şekerin yanmaması için kısık ateş olmalı ve şekeri karıştırarak karamelize etmeliyiz.)

•Tereyağın 100 gr.mını küçük küçük parcalar halinde karamelize olmuş tozşekere ekleyip, tahta bir kaşık ile karıştırarak eritin.

•Tencereyi ocaktan alıp önceden temizleyip dilimlediğimiz elmaları tencereye yatay veya dikey olarak dizin. Bir miktar kalan tozşekeri, vanilya şekerini ve tereyağını elmaların üzerine serpiştirin.

•Tencerenin büyüklüğünde hamurumuzu açıp (Hamurun kalın olmamasına dikkat edelim) elmaların üzerini kaplayın.

•180 derecelik fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Pişen turtamızı 10 dakika kadar dinlendirip tencerenin üzerine düz bir servis tabağı kapatıp ters çevirin. Pudra şekeri ve vanilyalı dondurma ile servise edilirse hoş bir görünüm sunuyor.

Tarte Tatin bambaşka bir lezzet!  Kolay gelsin, Afiyet olsun!!

Popüler Tarifler