17 Aralık 2015

Hayat Badem, Tarçın Sen




Hayat Badem, Tarçın Sen


*Bademli Tarçınlı  Kuru Yemişli Kek

Malzemeler:
·         3 adet yumurta (M)
·         150 - 160 gr. tozşeker
·         90 gr. pudra şekeri
·         1 fiske tuz
·         1 adet doğal vanilya çubuğu özü
·         5 - 8 damla portakal aroması
·         1 çay kaşığı kabartma tozu
·         160 gr. elenmiş un
·         60 gr. badem tozu
·         1 -5 -  2 çay kaşığı tarçın
·         1 fiske karanfil
·         1 fiske kakule
·         1 tatlı kaşığı eritilmiş tereyağı / margarin
·         1 - 1 , 5 yemek kaşığı mısır nişastası
·         Yarım çay bardağı kırılmış ceviz içi
·         1 çay bardağı kurutulmuş cranberry
·         1 yemek kaşığı kırılmış iç antep fıstığı

Süslemek için:

·         1 tatlı kaşığı mavi haşhaş
·         Yaprak badem
·         3 yemek kaşığı şeftali marmelatı
·         Yarım çay kaşığı eritilmiş  tereyağı  margarin
·         Kiraz şekerleme

Ön hazırlık :

1.  Hayat Badem, Tarçın Sen /  Bademli Tarçınlı  Kuru Yemişli Kek,  18 cm`lik kilitli kek kalıbı izole edilerek  pişirilmiştir. Daha büyük çaplı  kek kalıbı kullanılması durumunda malzeme miktarını iki kat arttırın.

2. 18 cm`lik kek kalbının tabanına yanmaz kağıt yerleştirin. 

3. Kalıbın yan yüzeyini eritilmiş tereyağı / margarin ile yağlayın. 

4. Kalıbın yan yüzeyinin iki katı kadar genişlikte yanmaz kağıdı şerit halinde kesip kalıbın yağlanmış yan yüzeyine  yerleştirin.

5. Çalışma tezgahında kalıbın çevresi uzunluğunda alüminyum folyoyu açın. Folyonun uzunluğu boyunca orta kısmına ıslatılmış kağıt havlu yerleştirin. Kağıt havlu içeride kalacak şekilde alüminyum folyoyu kapatıp kilitli kek kalıbının dış yüzeyini sararak izole edin. Alüminyum folyonun pişme işlemi sırasında açılmaması için büro atacı ile birleşme yerini sabitleyin.

Hazırlık:
Derin bir kapta üç adet yumurtayı , tozşeker, elenmiş pudra sekeri, 1 fiske tuz, 1 adet doğal  vanilya çubuğu özü ile şekerler eriyene , açık renkte pürüzsüz bir krema elde edene kadar çırpıcının yüksek devri ile yaklaşık 8 - 10 dakika kadar çırpın.

160 gr. elenmiş un, 60 gr. badem tozu, 1 - 1, 5 yemek kaşığı kadar mısır nişastası , ceviz içi, kurutulmuş cranberry , tarçın, karanfil, kakule, kabartma tozu ve kırılmış iç Antep fıstığını  ekleyip hamuru tahta bir kaşık veya mutfak spatulası ile  daire seklinde geniş açılarla yavaş hareketlerle söndürmeden karıştırın.

* Unun kalitesine bağlı olarak un miktarının az geldiği düşünülüyorsa yarim yemek kaşığı kadar elenmiş un eklenilebilir.

1 tatlı kaşığı eritilmiş * soğuya yakın ılık tereyağı margarini de hazırlanan Hayat Badem, Tarçın Sen Kek Hamuruna ekleyerek hamuru söndürmeden kısa bir süre tekrar karıştırın.

Hamuru yan yüzeyleri yükseltilmiş ve  alüminyum folyo ile izole edilmiş kilitli kek kalıbına döşeyin.

Hayat Badem, Tarçın Sen Hamurunun üzerini mavi haşhaş ve arzu edilen ölçüde yaprak bademlerle kaplayın.

Hayat Badem, Tarçın Sen Kek Hamurunu önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika pişirip  ılıması için dinlendirin.

Ayrı küçük bir tencerede şeftali reçelini, 1- 2 tatlı kaşığı kadar su ve yarım çay kaşığı kadar tereyağı / margarin ile yumuşatarak pişirme yöntemiyle sos hazırlayın. Şeftali sosunu süzgeçten geçirin. Şeftali sosu kısa bir süre ılıması için dinlendirin.

Ilık şeftali sosu Hayat Badem, Tarçın Sen * Bademli Tarçınlı  Kuru Yemişli Kekin üzerine döşeyip yaklaşık 3 - 4 saat izole edilmiş kalıbın içerisinde keki bekletin. 

Bademli Tarçınlı  Kuru Yemişli Keki kiraz şekerlemeleri vb.  ile süsleyerek servise sunun.

Afiyet olsun, kolay gelsin!

PastalarTatlilar.com



Popüler Tarifler