10 Ocak 2014

Çikolata Kaplı Ayvalı Parfe


Çikolata Kaplı Ayvalı Parfe

Malzemeler

* 4 - 6 kişilik

Fırında Ayva püresi için:

  • 2 adet Ayva
  • Çeyrek limon suyu
  • 8 yemek kaşığı toz şeker
  • 8 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 1 fiske toz karanfil  
  • 100 gr. tereyağı
  • 1 .1,5 çay bardağı su
Parfe Krema:

  • 4 adet yumurta sarısı (M)
  • 1,5 – 2 çay bardağı ince toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya şekeri
  • Yarım çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 200 gr. sıvı krema
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket krema sıkıştırıcı
  • Fırınlanmış ayva püresi
Süslemek için:

  • 100 gr. sütlü veya bitter çikolata
  • Pralin çikolata vb.
Hazırlanışı:

1. Ayvaları temizleyin, kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarıp ayırın ve dörde bölün.

Dilimlenmiş ayvaları çeyrek limon ile ovuşturun cam vb. bir fırın tepsisine yerleştirin.

Her dilim ayvanın üzerine 1 yemek kaşığı ince toz şeker, 1 yemek kaşığı pudra şekeri, küçük küp şeklinde kesilmiş /  kesme seker büyülüğünde tereyağı ilave edin.

1 paket vanilya şekerini ve 1 tutam kadar karanfili şekerli ayvaların üzerine serpiştirin.

1- 1,5 çay  bardağı su ilave edin.

Ayva çekirdeklerini temiz bir tülbente sarın ayvaların aralarına yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ayvalar yumuşayana , altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 1 saat kadar pişirin.

Fırınlanan ayvaları cam  vb. tepsiden şerbetini süzerek çıkarın, çekirdekli tülbenti çıkarın.

Fırınlanmış ayvaları blender yardımı ile yüksek devirde püre haline gelene kadar çekin.

Düzgün ve ince, pürüzsüz bir ayva sosu için ikinci defa ince delikli bir süzgeçten geçirmeniz önerilir.

Hazırlanan fırınlanmış ayva püresini daha sonra parfe yapımında kullanılmak üzere ayırın.

2. Cam vb. derin bir kapta 4 adet yumurta sarısını 1, 5 -2 su bardağı ince toz şeker ve 1 paket vanilya şekeri ile çırpıcının yüksek devri ile köpürene ve açık renkli bir krema elde edene kadar benmari usulü / sıcak su bulunan bir tencerenin üzerinde çırpın.

*Benmari usulü yumurtaları şeker ile çırpma işlemi esnasında alttaki sıcak suyu kaynatmadan orta ateşte çırpılmasına dikkat ediniz.

Köpürtülerek çırpılmış yumurtalı şekerli kremaya yarım çay kaşığı kadar limon kabuğu rendesi ekleyip, 5 -10 dakika kadar daha soğuk su bulunan başka bir tencerenin üzerinde çırpma işlemine devam edin.

3.  200 gr. sıvı kremayı, 1 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 paket vanilya sıkıştırıcısı ile çırpıcının yüksek devri ile çırpın.

4. Benmari usulü çırpılmış yumurtalı kremaya, çırpılmış sıvı krema ve ayva püresini ekleyip,  pasta / kek karıştırma spatulası ile malzemeler birbirinin içine geçene kadar yavaş hareketlerle Ayvalı Parfeyi karıştırın.

Ayvalı parfeyi çember tatlı kalıplarına veya kuplara vb. paylaştırın.

Ayvalı parfeyi sertleşebilmesi yaklaşık  6 – 8 saat kadar derin dondurucuda bekletin.

Ayvalı parfeyi servis yaparken kalıplardan çıkarıp, benmari usulü eritilmiş çikolata ile kaplayın,  çikolata pralinler vb. ile süsleyin.

Afiyet olsun, kolay gelsin!

PastalarTatlilar.com








Popüler Tarifler